Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

3D Printen

3D Printen

Door: -

De printer, een van de grootste uitvindingen allertijden, zorgt voor het eenvoudig en snel printen van boeken en informatie, waardoor kennis zich over de hele wereld kan verspreiden. De printer heeft voor een revolutie gezorgd op het gebied van het verspreiden van informatie, maar nu is er een nieuwe methode om te printen, namelijk 3D printen. Het 3D printen zorgt voor weer een nieuwe revolutie op het gebied van productie.

Hoe werkt 3D printen?

Met gebruik van een 3D model als leidraad print de 3D printer met deze bewegende printkop een laagje materiaal van een bepaalde dikte. Dit doet de printer iedere keer opnieuw, laag voor laag, totdat het 3D model compleet geprint is. Een complexer object, dat niet zijn eigen gewicht kan dragen gedurende het printen, wordt geprint met behulp van een stellage die, nadat de print voltooid is, eenvoudig verwijderd of weggewassen kan worden. 3D printen kan met een verscheidenheid aan materiaal gedaan worden: verschillende soorten plastic, metaal, steen, keramiek, beton, hout en nog veel meer.

Wanneer komt een 3d printer van pas?

Stel dat je houdt van het bouwen van robots met lego, maar je mist onderdelen die niet bestaan, dan kan 3D printen de uitkomst zijn. Als je eenmaal weet wat je wilt maken, moet je beslissen welke 3D ontwerp software je wilt gebruiken. Er zijn ontzettend veel opties voor verschillende software. Een voorbeeld is Google Sketchup, deze is eenvoudig in gebruik en daardoor snel onder de knie te krijgen. Voor een meer krachtiger 3D ontwerp programma kun je beter Blender gebruiken, maar deze software is veel moeilijker in gebruik. Wanneer je eenmaal klaar bent met je 3D ontwerp, moet je beslissen hoe en waar je het gaat printen. Een eigen printer kopen of zelf bouwen is een mogelijkheid, maar aangezien de technologie nog zo nieuw is, is dit erg duur en dus is het voor de meeste mensen een betere optie om naar een 3D print service te gaan. Indien je een goede aanbieder hebt gevonden die jouw 3D print kan uitprinten, moet je meestal je bestand uploaden naar hun server en je wensen door geven met betrekking tot de kleur en het type materiaal. Sommige aanbieders hebben zelf de optie om een print te maken in 14 karaats goud.

Hoever is de techniek gevorderd?

Op dit moment zijn ze al in staat om protheses, kleding, voedsel, sieraden, geweren, drugs en zelfs huid, kraakbeen en botten te printen. Wetenschappers zijn op het moment zelfs bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid om organen, zoals nieren en levers, te kunnen printen. Ook al staat 3D printen nog in zijn kinderschoenen, er zijn nu al juridische vraagstukken over wat mensen wel of niet mogen doen met de 3D print technologie, denk aan het zelf printen van wapens of het schenden van octrooi en auteursrechten. Het is erg interessant om dit in de gate te houden, want het worden zeer interessante decennia.

Conclusie

U heeft kunnen lezen wat voor mogelijkheden 3D printing biedt. De vraag is echter of 3D printing zal doorbreken op korte termijn bij particulieren. Een groot struikelbok is momenteel nog dat veel particulieren niet beschikken over de juiste vaardigheden om 3D-modellen te ontwerpen. Daarentegen zijn er steeds meer websites waar gratis of tegen betaling kant-en-klare 3D modellen gedownload kunnen worden.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?