Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

4G; het nieuwe mobiele internet

4G; het nieuwe mobiele internet

Door: -

Momenteel zijn er in Nederland drie partijen die mobiele diensten kunnen aanbieden via een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Eind vorig jaar is er een veiling geweest voor de aankoop van frequenties voor het snelle 4G-mobiele netwerk. De licenties op de frequenties liepen af, waardoor een nieuwe veiling nodig was. Er is een recordbedrag van 3,8 miljard opgehaald met deze veiling door de overheid. Maar wat is 4G nu eigenlijk? Dit artikel is geschreven om u meer informatie hierover te geven.

Wat is 4G?

Simpel gezegd is 4G de nieuwste standaard voor mobiel internet. De naam 4G is een afkorting van 4th generation (4e generatie) en is de opvolger van 3G, de huidige standaard voor mobiel internet. Het belangrijkste voordeel van deze techniek is dat het hoge mobiele internet snelheden mogelijk maakt. Theoretisch kunnen snelheden van 100 Mbps gehaald worden. Dit is te vergelijken met een glasvezel verbinding die de meeste inwoners van Best hebben. In de praktijk worden deze snelheden door normale gebruikers niet gehaald, maar zal de snelheid rond de 25 Mbps liggen. Deze snelheden hangen af van het type abonnement dat er is afgesloten met de telecomprovider en de sterkte van het signaal. Het 4G-netwerk maakt gebruik van diverse frequenties welke verschillen met het huidige 3G-netwerk. De lage frequenties zorgen voor een grote dekking en de hoge frequenties zorgen voor een hoge capaciteit en snelheid in dichtbevolkte gebieden. Daardoor zullen de telecomproviders een combinatie van de frequenties gebruiken om een optimale dekking te bieden. Deze frequenties en de uitrol hiervan verschillen per telecomprovider.

Beperkingen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het 4G-netwerk. Zo zullen de telefoon abonnementen in prijs stijgen door de investeringen die gedaan zijn en terugverdiend moeten worden. Ook zijn er op dit moment nog relatief weinig smartphones en tablets die gebruik kunnen maken van deze techniek doordat er een beroep wordt gedaan op andere frequenties als het 3G-netwerk. In de toekomst zullen deze apparaten standaard worden uitgerust met de onderdelen die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van dit nieuwe netwerk. Een greep uit de smartphones met deze mogelijkheid op dit moment; Apple iPhone 5, Samsung Galaxy 4, Sony Xperia Z, HTC One, Nokia Lumia 920.

Abonnementen en kosten

Zoals al in de inleiding is verteld is er eind vorig jaar een veiling geweest voor frequenties voor het 4G-netwerk. Vier telecomproviders hebben hiervoor vergunningen gekregen, namelijk: KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone. KPN biedt verschillende abonnementen aan waarbij de goedkoopste met toegang tot het 4G-netwerk het "Alles-in-één Instap" abonnement is met een prijs van €37,50 per maand. T-mobile biedt als enige telecomprovider alle huidige klanten met toegang tot het 3G-netwerk, gratis toegang tot het nieuwe 4G-netwerk. Wilt u meer data gebruiken of hogere down- en uploadsnelheden bereiken, dan moet wel een nieuw abonnement afgesloten worden. Hier wordt later dit jaar meer over bekend gemaakt. Vodafone biedt momenteel hun klanten met een RED-abonnement (onbeperkt bellen en sms'en) gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het goedkoopste RED-abonnement is RED Essentials en kost €22,00 per maand. Tele2 heeft momenteel één abonnement met een prijs per maand van €30,50. Bekijk hier de huidige stand van zaken.

Uitrol

KPN is al druk bezig met de uitrol van het 4G-netwerk. Zo zou volgens KPN op dit moment al 50% van Nederland hiervan gebruik kunnen maken. Het gebied wat 4G dekking heeft is echter alleen nog maar de Randstad. In december 2013 moet 80% van Nederland over het 4G-netwerk beschikken en in maart 2014 moet het in heel Nederland beschikbaar zijn. T-Mobile gaat dit najaar starten met de uitrol van haar 4G-netwerk. Net zoals KPN gaat T-mobile als eerste starten met de uitrol in de Randstad (Amsterdam en omgeving). Daarna volgen de andere grote steden zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Volgens T-mobile moet 4G eind 2014 in heel Nederland beschikbaar zijn. Vodafone heeft in augustus haar 4G-netwerk online gebracht in de grote steden van de Randstad. Daarmee is Vodafone de tweede speler in de markt die momenteel 4G aanbiedt. Het is echter niet duidelijk wat de verdere planning is en wanneer welke gebieden van dekking voorzien worden. Tele2 gaat voor de uitrol van haar eigen 4G-netwerk gebruik maken van het netwerk van T-Mobile. Tele2 kan echter nog niet zeggen wat de precieze planning is van de uitrol van het 4G-netwerk.

Conclusie

De opkomst van het nieuwe 4G-netwerk zal de komende jaren het mobiele internet totaal veranderen. Nieuwe snelheden bieden namelijk nieuwe mogelijkheden. Vooralsnog is er in een groot deel van het land nog geen volledige dekking en zijn de prijzen van 4G abonnementen nog aan de hoge kant.

Update 17-05-2014:

KPN Alles-in-één is niet meer het enige abonnement met 4G. Er is inmiddels een goedkoper abonnement genaamd "Basis 100" en kost €20 per maand. Het Vodafone Red Essentials Sim Only kost momenteel €24.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?