Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Anoniem downloaden

Anoniem downloaden

Door: -

Na alle openbaringen van afluisterschandalen en meer recentelijk het downloadverbod in Nederland is het tijd voor een artikel over anoniem downloaden. Het doel van dit artikel is om opties te geven om het downloaden zo anoniem mogelijk te maken.

VPN

Honderdduizenden gebruikers van BitTorrent hebben al ontdekt dat VPN een goede manier is om hun privacy te waarborgen. Voor een aantal euro’s per maand wordt al het verkeer van de gebruiker omgeleid via de server van de VPN aanbieder, dit zorgt ervoor dat het IP-adres verborgen blijft voor de buitenwereld. Sommige VPN aanbieders bieden dit gratis aan, maar dit is dan vaak langzaam en niet echt geschikt voor BitTorrent gebruikers.

In tegenstelling tot alle andere diensten in dit artikel kan VPN ook gebruikt worden voor andere dingen dan BitTorrent. VPN verbergt namelijk al het verkeer en niet alleen die van BitTorrent. Er zijn diversen aanbieders van VPN verbindingen, voorbeelden hiervan zijn Torguard, ItsHidden en PrivateInternetAccess. Als u zoekt naar VPN aanbieders op Google zult u erachter komen dat dit slechts een greep is uit duizenden. Wel is het belangrijk om te controleren of BitTorrent verkeer toegestaan is bij deze aanbieders.

Seedbox

Een seedbox is BitTorrent jargon voor een server met hoge internet snelheid, welke enkel gebruikt wordt voor torrents. Voordeel van een seedbox is dat gebruikers gebruik kunnen maken van hoge snelheden en hun IP-adres verborgen wordt voor de buitenwereld. Als de server klaar is met het downloaden van de torrent bestanden, dan kunnen de gebruikers deze bestanden naar hun computer downloaden via een snelle HTTPS verbinding. Voorbeelden van aanbieders zijn YourSeedbox en Whatbox.ca. Hiervoor geldt ook weer dat dit slecht een greep is uit een grote groep van aanbieders.

PeerGuardian 2

Dit programma verricht werkt via het principe van het blokkeren van inkomende verbindingen op basis van een zwarte lijst (black list). Op deze zwarte lijst staan bekende IP-adressen van overheidsinstanties, opsporingseenheden en privacy waakhonden. Ook zet dit programma zich in voor het blokkeren van adware en spyware. PeerGuardian 2 richt is dus meer op het tegenhouden van pottenkijkers dan het daadwerkelijk verbergen van uw identiteit. Ook licht de focus meer op het beschermen van uw activiteit op torrent websites dan het daadwerkelijke downloaden zelf. Bovendien moet ook in uw achterhoofd houden dat PeerGuardian 2 nooit honderd procent bescherming kan garanderen omdat de zwarte lijst nooit volledig kan zijn.

BTGUARD

Bitguard is een proxy aanbieder die ervoor zorgt dat uw IP-adres verborgen blijft voor de buitenwereld. Deze dienst werkt als een soort tussenpersoon en is speciaal ontwikkeld voor bitTorrent gebruik. Bitguard kan gebruikt worden op Windows, Mac en Linux en werkt met alle bitTorrent programma’s die proxy’s ondersteunen zoals uTorrent en Vuze. Op het moment van schrijven kost een abonnement 5,78 euro per maand.

Anomos

Anomos is een encryptie protocol voor de uitwisseling van bestanden. Het is gebaseerd op BitTorrent met de toevoeging van een extra beveiligingslaag, waardoor er een beveiligde verbinding ontstaat die ervoor zorgt dat de buitenwereld wordt afgeschermd en niet in staat is om erachter te komen wie of wat er gedownload wordt. Het gebruik van Anomos is eenvoudig in gebruik. De software is te downloaden op anomos.info en na de installatie kunnen torrent bestanden eenvoudig worden geopend. Een nadeel is dat over het algemeen de downloadsnelheiden wat lager uitvallen dan zonder het gebruik van hiervan. Ook wordt gebruik gemaakt van een apart torrent formaat, ontwikkeld door Anomos, namelijk atorrent.

Usenet met SSL encryptie

Voor de mensen die gebruik maken van usenet is er een mogelijkheid om te downloaden met SSL-encryptie. Door het inschakelen van deze encryptie wordt alle data versleuteld tussen de ontvangen en verzender, dit is vergelijkbaar met een tunnel, die ervoor zorgt dat er geen verkeer te onderscheppen of te herkennen is. Alle bestanden worden namelijk versleuteld. Om gebruik te kunnen maken van SSL encryptie dient de usenet provider dit te ondersteunen en het downloadprogramma ook. Dit is bij de meest recente versies van de bekendste usenet downloadprogramma’s bijna altijd het geval. Het inschakelen zorgt er dus voor dat alle gegevens tussen uw computer en de usenet provider worden versleuteld en op deze manier niemand weet wat u aan het downloaden bent. Er is echter wel een nadeel aan het gebruik van deze techniek, want het vergt meer rekenkracht van de computer en dit kan resulteren in een verlaging van de downloadsnelheid.

TOR / Pirate browser

De TOR en Pirate browser zijn internet browsers die gebruik maken van het TOR netwerk. Het TOR netwerk verbergt de identiteit van u door het internet verkeer over verschillende TOR servers te laten lopen. Ook wordt het verkeer versleuteld zodat het niet getraceerd kan worden naar u. Iemand die probeert erachter te komen waar het verkeer vandaan komt zal enkel een willekeurig punt in het TOR netwerk zien in plaats van uw computer.

Om toegang te krijgen tot dit netwerk hoeft u alleen de TOR browser te downloaden. Alle websites die u bezoekt via deze browser zullen automatisch via het TOR netwerk lopen. Er hoeven dus geen complexe handelingen hiervoor uitgevoerd te worden. Een nadeel van het gebruik van deze TOR browser is dat uw internet een stuk langzamer zal zijn dan u gewend bent aangezien al het verkeer via het TOR netwerk moet lopen. Het is dus ook niet erg geschikt voor downloaden, maar het is wel een mogelijkheid.

Conclusie

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er diverse manieren om uw anonimiteit met betrekking tot downloaden te vergroten. Houdt echter wel altijd in gedachten dat alle, en dus ook de bovenstaande, beveiligingstechnieken nooit honderd procent veilig zijn.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?