Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Anoniem op internet met TOR

Anoniem op internet met TOR

Door: -

De digitalisering van de samenleving en het behouden van anonimiteit of privacy zijn twee dingen die vaak niet goed samen gaan. Zo ook het internet. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om anoniem het internet op te gaan. De activiteiten die u uitvoert worden op de een of andere manier vastgelegd en gevolgd. Is het dan wel mogelijk om u anoniem op het internet te begeven? In dit artikel gaan we antwoord geven op deze vraag door TOR (kort voor: The onion router) te bespreken.

Wat is TOR?

TOR is de afkorting voor “The Onion Router” en was in eerste instantie een wereldwijd netwerk van servers ontwikkeld door de Amerikaanse marine die ervoor moest zorgen dat de gebruikers daarvan anoniem konden internetten. Tegenwoordig is het een non-profit organisatie met als doel het onderzoeken en ontwikkelen van online privacy software.

Hoe werkt TOR?

Het TOR netwerk verbergt de identiteit van u door het internet verkeer over verschillende TOR servers te laten lopen. Ook wordt het verkeer versleuteld zodat het niet getraceerd kan worden naar u. Iemand die probeert erachter te komen waar het verkeer vandaan komt zal enkel een willekeurig punt in het TOR netwerk zien in plaats van uw computer.

Om toegang te krijgen tot dit netwerk hoeft u alleen de TOR browser te downloaden. Alle websites die u bezoekt via deze browser zullen automatisch via het TOR netwerk lopen. Er hoeven dus geen complexe handelingen uitgevoerd te worden. Een nadeel van het gebruik van deze TOR browser is dat u internet een stuk langzamer zal zijn dan u gewend bent aangezien al het verkeer via het TOR netwerk moet lopen.

Wat kunt u doen met TOR?

TOR wordt ook veel gebruikt om anoniem te blijven door mensen die onderdrukt worden doordat ze leven in een land met een dictatorschap. Ook journalisten en hackers maken graag gebruik van deze software. Tor is een van de gemakkelijkste manieren om anoniem op het internet te bewegen en het is tevens gratis.

U kunt TOR bijvoorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat websites uw gedrag niet kunnen volgen voor marketing doeleinden, uw gedrag verbergen voor internet providers of websites bezoeken die geblokkeerd zijn. Er zijn ook mensen die hiervan gebruik maken om buitenlandse websites te bezoeken die afgeschermd zijn voor andere landen.

Wanneer gebruikt u géén TOR?

Als u een gemiddelde gebruiker bent en normaal gebruik maakt van het internet hoeft u zich geen zorgen te maken over uw anonimiteit op het internet. Het gebruik van TOR zal in dit geval enkel uw internet verbinding vertragen. Ook als u anoniem wilt blijven omdat u grote bestanden download en niet wil dat iemand erachter komt wat u aan het downloaden bent, bijvoorbeeld via BitTorrent, dan is TOR tevens geen goede oplossing.

Misbruik van TOR

De technologie die gebruikt wordt in TOR wordt niet alleen gebruikt om websites anoniem te bezoeken. Het is ook mogelijk om een website aan te bieden. Hierdoor kunnen enkel gebruikers van TOR toegang krijgen tot deze website. Zo is er bijvoorbeeld een website genaamd; “Silk Road” waar illegale producten zoals drugs en wapens verhandeld worden. Helaas wordt het steeds vaker duidelijk dat TOR ook gebruikt wordt voor de verspreiding van kinderporno.

Conclusie

Dus is dit iets wat gemiddelde gebruikers moeten gebruiken? Nee, een gemiddelde gebruiker heeft geen voordeel bij het gebruik van TOR, het levert zelfs het nadeel op dat uw internet langzamer wordt. Voor een specifieke doelgroep daarentegen, beschreven hierboven, kan het erg nuttig zijn in bepaalde situaties. Tenslotte is het belangrijk om te onthouden dat er niet zoiets bestaat als 100% anoniem of veilig internetten bij het gebruik van TOR.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?