Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Anti-virus vs Anti-malware

Anti-virus vs Anti-malware

Door: -

Antivirus, zoals de naam al doet vermoeden, zorgt voor bescherming tegen virussen. Dit klinkt logisch, maar er zijn nog meer gevaren zoals Spyware en Adware. Beschermd antivirus software u ook tegen deze gevaren? Met gezond verstand en een goede kennis over wat voor gevaar uw computer loopt, tezamen met de juist tools, kunt u uw computer vrij gemakkelijk veilig houden.

Wat is zijn virussen en malware?

Een virus is een type malware welke ontworpen is om zichzelf te vermenigvuldigen en te verspreiden. Malware daarentegen is een term die gebruikt wordt als bredere term om alle ongewenste software te beschrijven. Hieronder kunnen virussen, spyware, adware, nagware, trojans, wormen en nog veel meer onder vallen. Omdat een aantal jaar geleden virussen veelvuldig is het nieuws waren begonnen de beveiligingsbedrijven zich hierop te richten en noemden hun producten daarom antivirus. Er is ook software met de naam anti-malware, maar aangezien dit een bredere term is die ongewenste software beschrijft is het niet altijd duidelijk tegen welke gevaren deze software uw computer beschermt.

Hoe verschillen de twee zich?

Anti-virus software richt zich vooral op de populaire virussen, trojans en wormen. Anti-malware daarentegen richt zich vooral op nieuwe gevaren zoals bijvoorbeeld zero-day exploits welke direct misbruikt worden nadat ze ontdekt zijn. Zonder deze anti-malware zouden in potentie miljoenen computers vatbaar zijn voor dit gevaar totdat er een betrouwbare oplossing voor uitgebracht is.

Onze aanbeveling

De meest populaire anti-virus software, zoals McAfee, Norton en Avast! scannen op diverse types van malware. Blijf er van bewust dat er geen software bestaat die u honderd procent beschermt tegen alle malware. We raden u daarom aan om een all-round beveiligingsprogramma te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Norton die u kan beschermen als u op het internet surft, bestanden download en opent en software installeert. Daarnaast raden wij u aan om andere anti-malware software te installeren zoals Malwarebytes Anti-Malware die u periodiek kunt gebruiken om te controleren of er geen gevaren boven het hoofd zijn gezien. Met deze combinatie is de beveiliging van uw computer het best. Het nadeel van het draaien van meerdere beveiligingsprogramma's is dat het een negatief effect kan hebben op de prestaties van uw computer, omdat het veel kracht vergt. De truc is daarom ook om het ene beveiligingsprogramma, in ons voorbeeld Norton, te gebruiken voor “real-time” bescherming en Malwarebytes Anti-Malware voor het periodiek of incidenteel scannen.

Welke beveiligingssoftware moet u kiezen?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, maar het beste advies is om zelf onderzoek te doen als u op het punt staat om er een aan te schaffen. U kunt letten op het aantal beschikbare licenties dat in het pakket aanwezig zijn, het aantal tools wat u bij het pakket krijgt en op welke apparaten deze bescherming geïnstalleerd kan worden (denk aan tablet of smartphone). Ook is het verstandig om de meest recente rapporten over de effectiviteit van de software pakketten te lezen. Buiten de betaalde pakketten zijn er natuurlijk ook gratis anti-virus en anti-malware beveiligingspakketten en deze doen in veel gevallen niet onder voor de betaalde beveiligingspakketten.

Conclusie

Uiteindelijk is nuchter verstand de beste verdediging tegen deze gevaren, zoals malware, spyware, en virussen. Echter raden wij u aan om een goed beveiligingsprogramma te gebruiken die altijd op de achtergrond draait en periodiek een extra anti-malware programma te laten draaien om te ontdekken of er niks is overgeslagen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?