Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Back-up; nooit meer uw gegevens kwijt

Back-up; nooit meer uw gegevens kwijt

Door: -

Tegenwoordig wordt steeds meer digitaal opslagen. Dierbare foto's, video's en belangrijke documenten staan allemaal op de computer. Het is daarom ook zeer aan te raden om regelmatig een back-up te maken. Een back-up is een reservekopie van uw bestanden zodat u deze niet kwijt raakt in het geval dat er iets mis gaat. Dit artikel is geschreven met de intentie u meer informatie te geven over het nut van een back-up en hoe dit het best gerealiseerd kan worden.

Waarom een back-up

Er kan van alles misgaan met de gegevens op uw computer of laptop waardoor deze verloren of beschadigd kunnen raken. Zo kan de harde schijf kapot gaan, een virus uw bestanden vernielen of u kunt zelf per ongeluk bestanden verwijderen. Dit kan betekenen dat foto's, video's en belangrijke documenten zomaar van het ene op het andere moment verdwenen zijn. Het maken van een back-up zorgt ervoor dat u altijd een reservekopie heeft van uw data zodat deze niet verloren kunnen gaan.

Back-up mogelijkheden

Wanneer u een back-up maakt, moet u deze nooit opslaan op hetzelfde opslagmedium als waarop de originele bestanden staan. Want als dit opslagmedium stuk gaat, bent u niet alleen de originele bestanden kwijt, maar tevens de back-up die u gemaakt hebt. De onderstaande back-up mogelijkheden worden het meest gebruikt:

CD/DVD

U kunt een back-up maken van uw data door gebruik te maken van DVD's of CD's. Het wegschrijven van uw data op DVD's of CD's heeft als nadeel dat dit een tijdrovende klus is. Ook kan de beperkte opslagcapaciteit en de beperkte houdbaarheid van dit medium als nadeel worden beschouwd. Voordelen zijn dat de DVD's en CD's eenvoudig bij familie, vrienden of kennissen kunnen worden bewaard, waar ze veilig zijn in het geval dat er bij u thuis brand uitbreekt.

Externe harde schijf

Een externe harde schijf is een harde schijf die u meestal via de USB-poort kunt aansluiten op uw computer. De kosten hiervan variŽren tussen de 60 en 150 euro en het verschil in prijs hangt samen met de opslagcapaciteit die varieert tussen de 500GB en 3TB. Het voordeel van een externe harde schijf is de grote opslagcapaciteit en de eenvoud van het aansluiten en meenemen. Ook kan een externe harde schijf eenvoudig bij familie, vrienden of kennissen worden bewaard.

Netwerk harde schijf (NAS)

Een netwerk harde schijf wordt aangesloten in uw thuisnetwerk waardoor er een centrale plek voor opslag wordt gecreŽerd. U kunt het vergelijken met een externe harde schijf die u op uw computer aansluit. Het enige verschil is dat de harde schijf nu niet op uw computer is aangesloten maar op uw netwerk en hierdoor kan iedereen er gebruik van maken. Een netwerk harde schijf is verkrijgbaar vanaf ongeveer 150 euro en de prijs is afhankelijk van de opslagcapaciteit en functies. De prijs is ook meteen het nadeel. Het grootste voordeel is dat iedereen in het netwerk gebruik kan maken van deze centrale opslag om zijn of haar bestanden in op te slaan.

Cloud

Cloud back-up houdt in dat uw gegevens via het internet op een externe locatie worden opgeslagen. U kunt deze methode wederom vergelijken met een externe harde schijf die op uw computer is aangesloten. Het verschil zit hem deze keer in het feit dat de harde schijf niet bij u thuis staat, maar op een externe locatie. De harde schijf wordt via het internet benaderd. Bij deze vorm van back-up sluit u meestal een contract af met een back-up dienst en betaald u per maand een vast bedrag om uw gegevens daar veilig op te slaan. Het voordeel van deze mogelijkheid is dat uw gegevens op een externe en veilige locatie worden opslagen en deze nooit kwijt kunnen raken. Het nadeel van deze mogelijkheid is dat de back-up via internet werkt en een (snelle) internetverbinding vereist is.

Wat moet u kiezen?

De vraag welke back-up oplossing u moet kiezen is afhankelijk van u persoonlijke behoeftes. Heeft u bijvoorbeeld erg veel opslagcapaciteit nodig, dan kunt het beste een externe harde schijf of netwerk harde schijf kopen. Heeft u weinig opslagcapaciteit nodig en heeft u een handvol bestanden die u eens in de zoveel tijd veilig wil stellen, dan kunt u kiezen voor de CD/DVD back-up. Is de veiligheid van uw bestanden het belangrijkst, dan kunt het beste kiezen voor cloud back-up.

Conclusie

Tegenwoordig moet u zich niet meer afvragen waarom u een back-up moet maken. Want twijfelen over het belang van een goede back-up is niet nodig. Een goede back-up beschermt u tenslotte niet alleen tegen het stukgaan van de harde schijf, maar tevens tegen het onbedoeld wissen van bestanden en andere gebruikersfouten.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?