Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Bitcoin

Bitcoin

Door: -

Bitcoin vierde vorige week zijn vijfde verjaardag, maar wat is Bitcoin nu eigenlijk, wat kunt u ermee en hoe werkt het? Dit artikel is geschreven om u meer inzicht en informatie te geven in dit nieuwe betalingsfenomeen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitaal betaalmiddel waarmee gebruikers betalingen kunnen verrichten zonder de tussenkomst van een bank of een centrale instelling. Het Bitcoin systeem is openbaar, er is geen eigenaar of beheerder en iedereen kan meedoen. Een betaling met Bitcoin is vergelijkbaar met het verzenden en ontvangen van een e-mail, dit gebeurt namelijk rechtstreeks zonder tussenkomst van een derde partij. Doordat deze transacties rechtstreeks van persoon naar persoon gaan zijn ze een stuk sneller, goedkoper en efficiënter dan de huidige betaalmethoden. Helaas is de digitale munt wel kwetsbaar voor hackers en hardware falen zoals een defecte harde schijf. Verder is de regelgeving voor de Bitcoin onduidelijk en is de valuta op het moment erg onstabiel.

Wat kun je met Bitcoins?

Bitcoins worden steeds vaker geaccepteerd als betaalmiddel door winkels, horeca en andere bedrijven. Er zijn momenteel veel opkomende initiatieven zoals een marktplaats variant waar betaald kan worden met Bitcoins (bitcoinplaats.nl). Ook op diverse gokwebsite’s kunnen Bitcoins ingezet worden.

Bitcoins “Minen”

Een groot verschil met de reguliere valuta’s die we kennen, zoals bijvoorbeeld de euro, is dat Bitcoins zelf gemaakt kunnen worden. Dit klinkt natuurlijk geweldig, je eigen geld maken. En dat is ook zo, maar het is ingewikkelder dan je denkt. Een Bitcoin bestaat uit een bepaald getal dat voldoet aan bepaalde cryptografische regels. Het uitrekenen van Bitcoins wordt meestal bewerkstelligd door deel te nemen in een groep gebruikers die hun computer beschikbaar stelt om met de gezamenlijke computerkracht zo’n Bitcoin te minen. Dit is een zeer tijdrovend proces. Maar als er een gevonden hebt, dan zit er een constructie in het Bitcoin netwerk dat er voor zorgt dat je 25 Bitcoins krijgt. Deze hoeveelheid hangt overigens sterk af van de hoeveelheid Bitcoins die gevonden zijn. Er kunnen namelijk maximaal 21 miljoen Bitcoins gevonden worden.

Bitcoin handel

Bitcoins kunnen ook gekocht en verhandeld worden. Het handelen in Bitcoins gebeurt op zogenoemde Exchanges. Hier kun je ook normale valuta zoals Euro’s omruilen voor Bitcoins. De prijzen worden, zoals op de traditionele beurs, gebaseerd op vraag en aanbod. Handelen in Bitcoins kan wel lastig zijn doordat de koersen soms behoorlijk uiteen lopen. Voor het handelen in een Exchange wordt meestal wel een vergoeding gevraagd.

Conclusie

Bitcoin is een zeer interessante ontwikkeling dat de potentie heeft om de manier waarop heden betalingen worden uitgevoerd compleet te veranderen. Op dit moment staat de Bitcoin in haar kinderschoenen en is daarom nog erg onstabiel. Bitcoin moet zichzelf nog veel verder ontwikkelen, zodat de massa er ook gebruik van gaat maken. Dit zal onder andere afhangen van de hoeveelheid plaatsen waarmee met de digitale munt betaald kan worden. Mocht u nu geïnteresseerd zijn geraakt in Bitcoin, dan kunt u voor een klein bedrag Bitcoins kopen om te ervaren hoe het is om hiermee te betalen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?