Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

BitTorrent

BitTorrent

Door: -

BitTorrent is een Internet Protocol dat peer-to-peer bestandsoverdracht faciliteert. Hiermee kunnen grote bestanden gedeeld worden over heel de wereld. Het protocol is ontwikkeld door Bram Cohan, een computer wetenschapper die afstudeerde aan de Universiteit van Buffalo. In dit artikel gaan we u proberen inzicht te geven in de werking en toepassing van het protocol.

Wat is BitTorrent precies?

BitTorrent zorgt ervoor dat niet één server voor alle processorkracht en netwerkcapaciteit hoeft te zorgen, maar dat dit verdeeld wordt onder meerdere computers met minder grote capaciteit. De eerste keer dat een bestand gedeeld wordt is er één gebruiker (of “seed”) die ervoor zorgt dat andere gebruikers het bestand kunnen downloaden. Dit heeft als consequentie dat een Torrent bijna altijd langzaam is als hij net is aangemaakt doordat er nog maar een gebruiker is met dit bestand. Echter als het download- en upload proces voltooid is, dan worden de gebruikers die het bestand hebben gedownload ook “seeds”. Als een bestand dus erg populair is zullen er veel peers zijn en kunnen nieuwe gebruikers het bestand snel downloaden. Het mooie van BitTorrent is dus dat de belasting van het uploaden en downloaden van data verdeeld wordt onder honderden of zelfs duizenden gebruikers.

Waarom wordt bitTorrent dan niet gebruikt voor alle downloads?

Dit komt omdat BitTorent langzamer werkt voor kleine bestanden en minder toegankelijk voor de minder ervaren computergebruiker. Ook heeft een torrent tijd nodig om tot de maximale downloadsnelheid te komen en bovendien dient er software geïnstalleerd te worden om torrents te kunnen downloaden, een voorbeeld hiervan is uTorrent. Een tweede reden is dat een maker van een bestand geen controle kan uitoefenen op de distributie hiervan. Downloadsnelheden hangen af van het aantal peers (gebruikers die aan het downloaden zijn), het aantal seeds (gebruikers die aan het uploaden zijn) en de gezamenlijke upload snelheid. Als bijvoorbeeld alle seeds een slechte verbinding hebben of er maar weinig tot geen seeds zijn, dan kan een download weken of zelfs maanden duren. Ten derde zijn er ook gebruikers die leechers genoemd worden. Als er begonnen wordt met het downloaden van een torrent wordt er ook meteen geüpload, hiervoor hoeft de download niet voltooid te zijn. Een leecher is een gebruiker die zijn verbinding afsluit zodra hij het bestand gedownload heeft. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker vrijwel niets bijdraagt aan de snelheid van de torrent. Een maker van een bestand kan kiezen voor het betalen voor seeds die een bepaalde downloadsnelheid garanderen, maar in dat geval kan er beter gebruik worden gemaakt van een eenvoudige “normale” download link.

Waarom is het woord BitTorrent zo negatief?

Torrents hebben een slechte naam gekregen omdat er gebruikers zijn die het protocol onethisch gebruiken. Dit gebeurt vooral door de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals muziek en films. Er is dus niets mis met BitTorrent of peer-to-peer protocollen in het algemeen. Het is een geweldige technologie welke nog volop in ontwikkelingen is. Een voorbeeld hiervan is BitTorrent Sync. Dit is een tool ter vervanging van cloud gebaseerde opslag zoals Dropbox. De slechte naam van BitTorrent is dus te wijten aan de gebruikers en niet de technologie.

Conclusie

BitTorrent is vanuit technisch perspectief een geweldige techniek met enorm veel mogelijkheden en potentie voor de toekomst. Helaas wordt BitTorrent vaak geassocieerd met illegaal downloaden waardoor het vaak in een slecht daglicht staat. Hopelijk heeft u door dit artikel meer inzicht gekregen over de werking en toepassing van dit protocol.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?