Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Bloatware

Bloatware

Door: -

Browser Toolbars, voor geïnstalleerde programma’s, programma’s welke direct opstarten en tools die je startpagina wijzigen. Dit is waarschijnlijk iets wat u zelf heeft meegemaakt of bij een ander. Al deze dingen worden Crapware of Bloatware genoemd. Veel mensen denken dat deze termen hetzelfde zijn, maar zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee termen.

Crapware

De naam Crapware wordt gebruikt om software te beschrijven die geen nuttige functie heeft. Een voorbeeld hiervan is de vervelende toolbars die de helft van de ruimte van je internet browser innemen waardoor je de website die je wil bezoeken niet meer goed kan zien. Bloatware daarentegen is software die ook daadwerkelijk een nuttige functie heeft, maar geïnstalleerd is zonder uw toestemming en die u naar alle waarschijnlijkheid zelf nooit geïnstalleerd zou hebben had u hierin de keuze gehad. Dit wordt meestal gedaan door de fabrikant van de computer.

Hoe krijgt u Bloatware en Crapware?

Zoals net ook al aangegeven wordt Bloatware veelal vooraf geïnstalleerd door de fabrikant van uw computer. Dit geldt overigens tegenwoordig ook voor Smartphones en Tablets. Niet alle Bloatware is vooraf geïnstalleerd, soms wordt dit ook aangegeven als u bepaalde software wilt installeren. Er wordt u dan de keuze uit de installatie opties “recommended” of “express” aangeboden. Als u gebruik maakt van deze opties kunnen Bloatware geïnstalleerd worden. Gratis anti-virus software is berucht voor het verbergen van talloze Crapware programma’s die ervoor zorgen dat uw computer in de meeste gevallen langzamer zal worden.

Waarom installeren computer fabrikanten dan voor geïnstalleerde software?

Soms wordt dit gedaan omdat gedacht wordt dat bepaalde software handig is, hoewel achteraf dit niet zo blijkt te zijn. Andere keren wordt dit gedaan voor geld. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Norton betalen computer fabrikanten om hun software vooraf te installeren. Dit doen ze omdat veel mensen niet weten hoe ze deze software kunnen verwijderen en vaak niet eens weten of ze dat überhaupt wel willen.

Vaak is de vooraf geïnstalleerde software gratis. Hoe kan het dan zijn dat iemand hier voordeel uit haalt? We nemen als voorbeeld wederom Norton. Stel dat deze software geïnstalleerd staat op een nieuwe computer, dan kan de gebruiker blij verrast zijn om erachter te komen dat de computer beschermd is tegen virussen door Norton. Echter komt de gebruiker er na een jaar achter dat Norton verlopen is. Leuzen als: “Norton is verlopen, als u het abonnement niet verlengd is uw computer niet beschermd.” verleiden de gebruiker tot deze aankoop. Veel gebruiker weten niet dat er ook andere anti-virus programma’s bestaan en dat sommige zelfs gratis zijn.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u geen Bloatware en Crapware krijgt?

Zoals al eerder aangegeven wordt veel van deze software mee geïnstalleerd met de software die u echt wil installeren. Veel van de Bloatware of Crapware wordt toegevoegd aan software welke gratis wordt aangeboden. Hierdoor zijn er veel mensen die gratis software vermijden. Dat is zeker een oplossing, maar hierdoor wordt de keuze in software wel beperkt. De meeste software geeft de mogelijkheid om deze Bloatware of Crapware niet te installeren en dan is vermijden niet meer nodig. Het vermijden van Crapware of Bloatware is relatief eenvoudig naarmate u bekender wordt met de trucs die gebruikt worden om ervoor te zorgen dat u dit toch installeert.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?