Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Bluetooth

Bluetooth

Door: -

Bluetooth is een technologische draadloze standaard voor de uitwisseling van bestanden over een korte afstand. Veel mensen kennen deze techniek omdat vrijwel elke moderne telefoon deze techniek bezit. Maar wat is Bluetooth nou precies en hoe werkt het? In dit artikel gaan we o.a. antwoord geven op deze vragen.

Hoe is Bluetooth ontstaan?

Het originele standaard is in 1994 ontwikkeld, door de telecom leverancier Ericsson, als draadloos alternatief voor de RS232 kabels. Het kreeg echter pas in 1997 de naam Bluetooth toen degene die een communicatie systeem had ontwikkeld tussen mobiele telefoons en computers, Jim Kardach, een voorstel deed. Dit voorstel kwam toen hij het boek ‘Long Ships’ las van Frans G. Bengtsson, een historische roman over de Vikings en een Scandinavische koning Harold Bluetooth genaamd. De legende gaat dat hij de Deense stammen tot elkaar bracht naar een enkele verenigde natie. Dit was vergelijkbaar met wat de productie van Bluetooth heeft gedaan met de bezwaar (Compunctions) protocollen.

Wat doet Bluetooth nou eigenlijk?

In het kort faciliteert het de communicatie tussen twee tot acht apparaten, hierbij is er één hoofd apparaat en de rest zijn ‘onderdanig’. Hoewel het alleen bedoeld was om de serie kabels te vervangen, kan het zoveel meer: de draadloze controle en communicatie tussen mobiele telefoons, tablets, handfree headsets, audio systemen, intercom, het netwerken met andere computers (bijvoorbeeld de overdacht van bestanden), printers en andere computer randapparatuur, maar ook barcode scanners, verkeersregeling apparaten en zelf in sommige gevallen het vervangen van infrarood scanners en deze lijst is nog vele malen langer.

Hoe werkt Bluetooth nou precies?

Er zijn twee belangrijke componenten, namelijk het fysieke component en het protocol component. Op het fysieke level werkt het ongeveer hetzelfde als andere radio frequentie standaarden, met antennes die signalen kunnen verzenden en ontvangen in de juiste frequentiebanden. Op protocol level werkt het echter iets anders. Om een robuuste connectie te krijgen voor communicatie, zelfs in een omgeving met zware storingen, communiceert Bluetooth met zeer korte transmissie uitbarstingen om vervolgens snelle sprongen naar de verschillende frequenties binnen het bereik. Daarnaast staat het toe dat meer dat een apparaat dezelfde frequentie uitzend op het zelfde moment. Deze constante overdracht van data betekent echter ook hogere energie verbruik en daardoor leden de meeste Bluetooth apparaten aan een slechte levensduur van de batterij, tot ergernis van de gebruikers, de norm voor veel applicaties was hierdoor niet praktisch. Sinds een paar jaar geleden verscheen Bluetooth 4.0 ook bekent als Bluetooth smart. Dit is in principe de energie zuinige versie van Bluetooth, deze doet geweldige dingen met de apparaten die een batterij hebben met een levensduur van twee jaar in een enkele knoop cel. Helaas verbruiken deze apparaten ook energie aan bijvoorbeeld het scherm. Het enige puntje met Smart Accessoires is dat ze alleen gebruikt kunnen worden door Bluetooth Smart ready apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets. Dit betekend helaas dat er geen compatibiliteit is tussen telefoons met Bluetooth Smart en oudere versies van Bluetooth, zoals Bluetooth 2.0 of 3.0. Bluetooth Smart Ready apparaten zijn echter wel compatibel met accessoires die de oudere versies van Bluetooth hebben. Een ander Bluetooth 4.0 feit is dat het bereik niet langer beperkt is, waardoor fabrikanten het bereik kunnen optimaliseren naar een meer traditioneler bereik van 10 tot 30 meter. Het is zelfs mogelijk voor een apparaat om te werken op een bereik van 60 meter of meer.

Kortom, Bluetooth is een lage snelheid, storing resistente communicatie protocol, die toestaat dat apparaten data overdragen over meerdere platvormen op korte afstand en tegenwoordig met grote efficiëntie.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?