Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Chromebook

Chromebook

Door: -

Het is geen traditionele laptop, het is geen tablet, het draait niet op Windows en het is geen Apple, wat is het dan wel? Chromebooks zijn laptops welke gefabriceerd worden door diverse fabrikanten, maar ze zijn allemaal uitgerust met het besturingssysteem van Google, genaamd: Chrome OS. Wat houdt dit nu precies in en voor welke type gebruiker is deze laptop geschikt? Dit zijn enkele vragen waar dit artikel antwoord op geeft.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is, zoals al beschreven in de inleiding, een laptop met het besturingssysteem Chrome OS welke ontwikkeld is door Google. Dit betekent dat het besturingssysteem geoptimaliseerd is voor alle diensten van Google zoals Gmail, Google Calandar en Google Drive. Dit heeft de consequentie dat dit type laptop erg leunt op de diensten van Google. Deze integratie van Google diensten kan positief of negatief zijn en is uiteraard afhankelijk of u veel of weinig gebruikt maakt van de diensten van Google.

Bent u geen gebruiker van Google diensten?

Bent u, zoals in de vorige paragraaf beschreven is, een fervent gebruiker van Google diensten, dan is een Google Chromebook wellicht iets voor u. Bent u een gebruiker van programma’s zoals Microsoft Outlook, Word, Excel of PowerPoint dan zal een Chromebook misschien niet de juiste keuze voor u zijn. De reden hiervoor is dat Microsoft Office niet beschikbaar is voor Google Chrome OS. Google heeft hier wel een alternatief voor; Google Drive. Hierdoor bent u in staat tekst documenten, spreadsheets of presentatie bestanden te openen en te creëren. Ook de bestanden die u nog heeft van Microsoft Office kunnen gebruikt worden.

Alle diensten van Google zijn afhankelijk van internet, dit betekent dat een Chromebook ook zeer afhankelijk is van een internetverbinding. Er zijn daarentegen wel Chrome programma’s welke wel werken zonder internet verbinding, zoals Gmail en Google Drive, maar dit is niet de standaard instelling waarmee de Chromebooks geleverd worden.

Speelt u regelmatig een spelletje of classificeert u uzelf als een gamer dan is een Chromebook geen aanrader voor u. U bent namelijk gebonden aan de spellen welke beschikbaar zijn in de Chrome Web Store. In deze winkel zijn spellen als “Angry Bird” of “Cut The Rope” beschikbaar, maar helaas geen spellen welke wel beschikbaar zijn voor Windows of OS X (Apple). Chromebooks beschikken tevens over een zwakke grafische processor waardoor veeleisende spellen zoals bijvoorbeeld “Call of Duty” in de eerste plaats al niet bespeelt kunnen worden doordat de grafische processor simpelweg te zwak is.

Bent u wel een gebruiker van Google diensten?

De bovenstaande paragraven kunnen een negatief beeld geschept hebben, maar dit is niet het geval als u een gebruiker bent van Google diensten. Zoals al eerder beschreven is een Chromebook standaard erg gericht op de diensten van Google. Het is daarom ook erg eenvoudig om deze diensten op de laptop te gebruiken. Niet alleen deze integratie is een positief punt van de Chromebook, maar het opstarten gaat ook razend snel. Google noemt dit “Instant On”. De laptop is binnen minder dan 10 seconden opgestart. Een ander voordeel is dat de laptop automatisch, wanneer de beveiligings- en software-updates beschikbaar zijn, direct geüpdatet worden. Deze functie wordt door Google bestempeld als “Instant Update”. Op dit moment hebben fabrikanten HP, Acer en Samsung een Chromebook uitgebracht welke alle drie rond de 300 euro kosten.

Chromebooks Samsung, Acer en HP

Conclusie

Of een Chromebook iets voor u is kunt u zelf beoordelen aan de hand van dit artikel. Kort samengevat; bent u een fervent gebruiker van de diensten van Google en bent u van plan om de laptop vooral te gebruiken in een omgeving waarbij er een internetverbinding beschikbaar is, dan is een Chromebook wellicht iets voor u. Bent u een iets traditionelere gebruiker welke gebruikt maakt van Microsoft Office of u bent een gamer, dan is een Chromebook hoogst waarschijnlijk niet de beste keuze voor u.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?