Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Cloud toepassingen

Cloud toepassingen

Door: -

De Cloud is een informele term om een service te beschrijven die het concept cloud computing gebruikt. Een paar voorbeelden van publiek te gebruiken Cloud services zijn Dropbox, Cloud Storage Cloud Gaming. De naam Cloud komt voort uit de vergelijking met een normale wolk. Een wolk bestaat uit een cluster met veel dicht op elkaar liggende watermoleculen die op een afstand worden waargenomen als een geheel. Een computing Cloud bestaat ook uit een cluster met veel computers die zo samenwerken dat ze voor de gewone waarnemer overkomen als n enorme computer.

Cloud storage

Een voorbeeld van Cloud storage is Dropbox. Je start, bij een (gratis) registratie, met 2GB opslagruimte, waar je altijd en overal bij kan. Wanneer je dan meer opslag nodig hebt krijg je bij de goedkoopste dienst van Dropbox 100GB opslag. Zelf kun je geen 100GB harde schijf kopen en dat is een van de voordelen van Cloud Storage. Je huurt als het ware een deel van een harde schijf, een deel bandbreedte en een deel van de elektriciteit.

Waarom zou je niet zelf een oplossing bedenken? Je kunt ook twee goedkope harde schijven kopen, dat zou ongeveer 100 euro kosten en dat is hetzelfde bedrag dat je per jaar betaalt voor Dropbox. Je kunt het dan ook nog zo configureren dat je er overal bij kan door bijvoorbeeld er een FTP-server op te zetten. Je kan er dan altijd bij, het is je eigendom en je hoeft niet maandelijks te betalen. Het nadeel is dat je alles van te voren moet betalen, je kan dus niet maandelijks je bedrag bijstellen aan je eigen behoeftes. Bovendien weten de meeste mensen helemaal niet wat RAID en FTP is en zijn dus ook niet in staat deze oplossing zelf op te zetten. Het gemak van de Cloud is daarom ook waarschijnlijk het grootste voordeel. Daarnaast is je data in de Cloud beter beschermd dan het bovenstaande voorbeeld. Uw bestanden staan namelijk op verschillende datacenters over heel de wereld. Het wegvallen van een totaal datacenter zou geen verlies van uw bestanden betekenen.

Cloud gaming

Een gamer kan een console (spelcomputer) kopen of een computer om te kunnen gamen. Tegenwoordig is er ook een andere optie genaamd Cloud gaming. Cloud gaming is een dienst, bijvoorbeeld OnLive, waardoor je kunt gamen zonder dat je zelf een console hoeft te hebben. Je hoeft je niet meer druk te maken over updates of het wachten op het installeren van games omdat de games zelf niet op je computer draaien maar vanuit de Cloud. Een nadeel van deze dienst is dat de Latency (reactietijd) nog een groot obstakel is voor Cloud Gaming. Deze is namelijk relatief hoog.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?