Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

CPU kopen

CPU kopen

Door: -

Het eerste wat je doet als je op zoek gaat naar een nieuwe processor is kijken welk merk je prefereert. AMD of Intel? FOUT! Je zoekt niet op merk maar op wat je de beste prestaties, features en kwaliteit levert voor je geld.

Wat is een processor?

Een processor is het rekencentrum, ofwel de hersenen, van de computer en is grotendeels verantwoordelijk voor de snelheid van de computer. De meeste computers zijn uitgerust met een processor van Intel of AMD. Deze processorfabrikanten hebben elk verschillende type processoren. Maar welke moet je nu kiezen?

Hardware

Als je al een computer hebt en je wil deze upgraden, zorg er dan voor dat je zoekt naar een CPU die ook werkelijk past op het moederbord dat je wil gebruiken. Intel bijvoorbeeld heeft haar huidige processoren verdeeld over twee fysiek verschillende sockets. Kijk daarom goed welke socket je moederbord heeft, door bijvoorbeeld de specificaties van het moederbord op internet op te zoeken, en welke socket de CPU heeft.

Prijs-kwaliteitverhouding

Als je gaat zoeken naar een processor moet je dus kijken naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding in je prijsklasse. Prestaties waren vroeger simpel te vergelijken, maar sinds het veranderen van processoren is dat niet meer zo.

Wat belangrijk is om te weten is hoeveel werk een CPU aan kan binnen iedere cycle. Als CPU A, op 2 GHz, 1 instructie per cycle kan doen en CPU B, op 1 GHz, 2 instructies per cycle, dan doen ze eigenlijk precies hetzelfde werk. De enige manier om te meten welke echt beter is, is door het draaien van testen in de praktijk. Enkel deze test is niet voldoende want er zijn nog meer aspecten aan de CPU.

Moderne CPUs hebben bijvoorbeeld meerdere processing COREs. Een Core is een kern van een processor. In de CORE worden alle berekeningen en opdrachten uitgevoerd. Tegenwoordig hebben de meeste processoren meerdere COREs waardoor de werklast verdeelt kan worden over de meerdere COREs.

Sommige benchmarks testen enkel de topsnelheid van slechts een afzonderlijke CORE en andere benchmarks vertellen hoe de CPU zich gedraagt wanneer er een zwaardere load over alle COREs wordt verdeeld. Weer andere tests zullen vertellen of hij genoeg cache heeft voor een bepaalde workload. Verder kan er ook nog gekeken worden naar aspecten zoals stroomgebruik, warmteafgifte, beveiligingsfuncties, maximaal geheugen en nog veel meer.

Conclusie

In een perfecte wereld is er een website die exact de applicaties test die jij gebruikt. Helaas is dit niet de realiteit en zal je op zoek moeten naar meerdere websites die verschillende aspecten en applicaties van die CPU getest hebben. Wanneer je al deze informatie hebt kun je een beslissing nemen over welk product de juiste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?