Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Ddos

Ddos

Door: -

Het is tegenwoordig vaak op het nieuws; een bedrijf met een internetdienst die te maken heeft gehad met een DDoS-aanval. Het resultaat is een onbereikbare website of een platgelegde dienst. Een van de laatste gevallen was Ziggo, waardoor klanten een aantal dagen geen of traag internet hadden. In dit artikel gaan we u over deze DDoS-aanvallen informeren.

Wat is een DdoS-aanval?

Een DDoS-aanval, Distributed denial of service, is een aanval waarbij een website of internetdienst bestookt wordt met zoveel informatie dat deze het niet meer aan kan en stopt met functioneren. Als de website of internetdienst offline gaat of slecht bereikbaar wordt is de DDoS-aanval geslaagd.

Hoe wordt een DDoS-aanval uitgevoerd?

Een DDoS-aanval wordt bijna altijd uitgevoerd door een botnet. Een botnet is een verzameling van geÔnfecteerde computers. De computers bevatten malware waardoor ze bestuurd kunnen worden door een aanvaller. Zoín botnet kan bestaan uit miljoenen computers. De aanvaller kan vervolgens een website of internetdienst kiezen en de volledige kracht van al deze computers tegelijkertijd inzetten om deze website of internetdienst plat te leggen. Een andere mogelijkheid is om sympathisanten te ronselen, via bijvoorbeeld fora, om met behulp van speciale software tegelijkertijd een aanval op te zetten.

Waarom komen er zo veel DDoS-aanvallen voor?

DDoS-aanvallen zijn erg moeilijk om af te slaan en kunnen anoniem uitgevoerd worden. Hierdoor is het een favoriete manier voor criminelen om bedrijven af te persen. Zolang het bedrijf of dienst niet voldoet aan de eisen van de aanvallen zullen de DDoS-aanvallen blijven en het gevolg hiervan is een enorme financiŽle schade. Er zijn ook groepen die DDoS-aanvallen gebruiken om een politiek statement te maken zoals bijvoorbeeld Anonymous.

Wat kan ik tegen een DDoS-aanval doen?

Als gebruiker kan je niets doen dan rustig wachten totdat de aanval voorbij is. In enkele gevallen kan er iets gedaan worden zoals bijvoorbeeld bij Ziggo. Hierbij kon de gebruiker een instelling wijzigen waardoor deze DDoS-aanval omzeild kon worden. Als bedrijf zijnde kun je verschillende dienstverleners inschakelen die zich gespecialiseerd hebben in DDoS-aanvallen en de benodigde kennis en technieken hebben om de schade te beperken.

Wordt mijn computer ook gebruikt voor DDoS-aanvallen?

Het is goed mogelijk dat uw computer gebruikt wordt voor DDoS-aanvallen zonder dat u het weet. Uw computer is dan geÔnfecteerd met malware waardoor de aanvaller uw computer kan gebruiken om een DDoS-aanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk dat uw computer is uitgerust met antivirus software. Daarnaast is een periodieke scan door antimalware software gewenst zoals bijvoorbeeld Malwarebytes. Meer informatie over virussen en malware vindt u in een eerder artikel op onze website.

Zijn er steeds meer DDoS-aanvallen?

DDoS-aanvallen zijn afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zijn eenvoudig te starten en kunnen verwoestend zijn. Je kunt tegenwoordig voor weinig geld zelfs een botnet huren om een DDoS-aanval uit te voeren. Het begon in de jaren negentig met een aantal aanvallen die enkele uren duurden. Tegenwoordig zijn de aanvallen steeds complexer en het verkeer dat genereerd wordt is gigantisch. Genoeg om zelfs de grootste internet bedrijven op hun knieŽn te dwingen. Zo was bijvoorbeeld de DDoS-aanval op Spamhaus, een bekende bestrijder van spam, meer dan 300Gbps aan dataverkeer. De afgelopen jaren zijn ook veel Nederlandse bedrijven slachtoffer geworden zoals KLM, DigiD, ING, ABN Amro en SNS.

Is een DDoS-aanval strafbaar?

De legaliteit van DDoS-aanvallen wordt betwist zowel in Nederland als elders. Sommige partijen zijn van mening dat DDoS-aanvallen een vorm zijn van protest. Andere beweren dat dit soort type aanvallen crimineel zijn en bedoeld om schade te veroorzaken.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?