Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

DDR4

DDR4

Door: -

DDR4 staat voor “double data rate fourth-generation think rest dynamic random access memory” en is het nieuwste type RAM-geheugen. RAM-geheugen staat voor Random Access Memory. Andere benamingen voor RAM-geheugen zijn intern geheugen en werkgeheugen, en Iedere desktop of laptop maakt hier gebruik van.

Wat is de functie van werkgeheugen?

Laten we een bouwvakker als voorbeeld nemen. Een bouwvakker is als een processor die zijn werk doet en zijn gereedschap is de data. De zogenoemde cache is een zeer kleine hoeveelheid, maar ongelooflijk snel deel geheugen dat de processor direct aan boord heeft. Een beetje zoals de handen van onze bouwvakker. Hij kan niet veel vasthouden, maar hij heeft er heel snel toegang toe. Het volgende is RAM ofwel werkgeheugen. Dit is wat onze bouwvakker kan hangen aan zijn riem of kan pakken in zijn directe omgeving. Het is langzamer dan cache en hij kan niet alles aan zijn riem hangen, maar het is genoeg om zijn huidige taak af te krijgen. Hierna komt massaopslag zoals een harde schijf of SSD. Dit kost veel meer tijd om toegang tot te krijgen dan RAM. Het is vergelijkbaar met dat onze bouwvakker van de ladder af moet komen om iets uit zijn vrachtwagen te halen. Als laatste is er off-site, zoals via het internet, dit is een beetje zoals het rijden naar de winkel om nieuwe gereedschap te kopen en dat maakt het nog weer langzamer dan een harde schijf of SSD. Werkgeheugen of RAM is dus het gereedschap of data als we het weer hebben over computers, die de processor nodig heeft om zijn huidige taak te voltooien. Hoe meer werkgeheugen er dus beschikbaar is, hoe minder de bouwvakker van zijn ladder af moet komen om zijn gereedschap te pakken.

DDR4; sneller, zuiniger en betere functionaliteit

DDR4 is de volgende evolutionaire stap voorwaarts in het werkgeheugen van DDR3 naar DDR4. Dit klinkt logisch, maar JEDEC heeft niet stilgezeten de laatste jaren. DDR4 biedt 20 nieuwe verbeterde functies ten opzichte van DDR3. Helaas is DDR4 niet “backwards-compatible”, wat als gevolg heeft dat het alleen functioneert met de nieuwste moederborden en processoren. Maar waarom zou u DDR4 willen hebben? Naast dat het verbeterde prestaties biedt en op vele hogere kloksnelheden kan werken (standaard 3200Mhz) is DDR4 een grotere verbetering dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Diverse architectonische vernuftigheden zorgen voor verbeterde prestaties, voornamelijk in systemen met procesoren met meerdere cores (=multi-core). Hierna hebben we de capaciteit van DDR4, deze is verdubbeld ten opzichte van DDR3 en ondersteunt tot acht DIMM per pakket in plaats van vier. Dit vertaalt zich in effectieve verviervoudiging van de DDR3 theoretische maximale capaciteit van 128 gigabyte per module naar 512 gigabyte per module. Dit heeft voordeel samen met enkele van de andere voordelen geen voordeel voor thuisgebruikers. Een paar andere verbeteringen zijn de 40% reductie in stroomverbruik door de betere energiebeheer en lagere spanning van DDR4, evenals de ondersteuning van een geavanceerder foutdetectie, preventie en correctie. Deze laatste gaat een hoofdrol spelen als het werkgeheugen capaciteit groeit tot het punt waar fouten onvermijdelijk worden.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?