Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

De Cloud

De Cloud

Door: -

Het is tegenwoordig mogelijk om o.a. uw documenten, foto's en programma's op te slaan in de zogeheten 'cloud'. Het enige benodigde is een internetverbinding en een wachtwoord om, waar dan ook ter wereld, bij jouw persoonlijke documenten te kunnen komen. Deze ontwikkeling is niet nieuw, maar wel enorm in opkomst .In dit artikel wordt uitgelegd wat nou precies de cloud is en welke mogelijkheden het biedt voor zowel particulieren als bedrijven.

Wat is de cloud?

Cloud computing of de cloud is een veel besproken onderwerp in de ICT. Het is een begrip waarvoor verschillenden definities zijn te formuleren. Om het niet technisch te omschrijven is cloud computing: “een gebundelde naam voor alle diensten die via het web beschikbaar zijn”. De makkelijkste manier om de cloud te begrijpen is door het te vergelijken met elektriciteit. Als je een stekker in het stopcontact steekt, komt er elektriciteit uit. Je hebt deze elektriciteit niet gegenereerd en waarschijnlijk heb je geen idee waar het vandaag komt, maar het is er gewoon als je het nodig hebt. Hetzelfde principe geldt voor cloud computing. In essentie komt het erop neer dat software en documenten die vroeger op de pc stonden, verhuizen naar het internet. Als je de documenten nodig hebt dan kan je deze overal en vanuit elk apparaat benaderen, mits je verbonden bent met het internet natuurlijk.

Wat kun je ermee als particulier?

Particulieren maken al langer gebruik van cloud diensten, overigens zonder dat de meeste mensen dat beseffen. Het opslaan van privédocumenten, foto’s en video’s is een van de mogelijkheden die de cloud biedt. Diensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft Skydrive bieden een gratis opslag aan welke beperkt is in opslagcapaciteit. Natuurlijk is er de mogelijkheid om tegen een maandelijks bedrag meer ruimte te krijgen. Picasa en Flickr richten zich op de opslag , organisatie en het delen van foto’s. Er zijn ook diverse diensten die zich richten op het bekijken en beluisteren van muziek en video’s. Dit zijn de zogenaamde streaming diensten. Een goed voorbeeld van een cloud dienst voor het bekijken of streamen van video’s is YouTube. Voor het bekijken van series en films is Netflix een goed voorbeeld, welke helaas nog alleen in Amerika beschikbaar is. Bekende muziek streaming diensten zijn Spotify en Itunes. E-maildiensten als Hotmail en Gmail zijn ook deel van de cloud omdat alle e-mail berichten niet op je eigen computer, maar extern via het internet zijn opgeslagen.

Wat kun je ermee als bedrijf?

Cloud computing geniet grote belangstelling van veel organisaties. Dat is niet vreemd, omdat cloud computing de organisatie efficiënter kan maken en ook kosten besparend kan zijn. Door cloud diensten af te nemen kan bespaard worden op de kosten van hardware, software, licenties en de implementatie en het beheer hiervan. Ook is flexibiliteit en schaalbaarheid een groot pluspunt. In de praktijk wordt o.a. door het midden- en kleinbedrijf vaak gebruik gemaakt van samengestelde en vrij complete cloud diensten zoals Microsoft Office 365 of Google Apps. Met deze diensten hebben de gebruikers van het bedrijf toegang tot e-mail en agenda's, Web Apps, chatberichten en bestandsdeling. Dit is echter slechts één voorbeeld van wat de cloud voor een bedrijf kan betekenen. Zo kan ook eenvoudig klantenbeheer of personeelsbeheer als cloud dienst gebruikt worden. Een bekend voorbeeld hiervan is Salesforce. De opslag van back-ups, de zogeheten cloud back-up, behoort ook tot de mogelijkheden. Kortom er zijn tot nu toe een hoop mogelijkheden voor de kleine en grote ondernemer.

Wat zijn de voordelen?

  • Lage onderhoudskosten.
  • Je betaalt slechts voor wat je gebruikt.
  • Altijd en overal toegang tot al je gegevens.
  • Als je een bedrijf hebt en deze groeit dan is uitbreiden snel en eenvoudig.
  • Door de technische kennis van de bedrijven die de cloud diensten aanbieden is de digitale beveiliging up-to-date.

Wat zijn de nadelen?

  • Je bent afhankelijk van de leverancier van de cloud diensten omdat je de verantwoordelijkheid deels of compleet uit handen geeft.
  • De meeste mensen maken zich zorgen over de digitale veiligheid van hun gegevens.
  • Je weet niet wie er zich toegang kan verschaffen tot uw gegevens.

Conclusie

De cloud is niet alleen iets van nu, maar wordt al jaren door de meeste mensen gebruikt zonder dat ze het weten. Er zijn zowel voordelen als nadelen aan deze techniek en het is uiteindelijk een persoonlijke keuze om er gebruik van te maken. De vraag naar op cloud gebaseerde diensten zal in de toekomst alleen nog maar toenemen en dit zal ongetwijfeld leiden tot meer innovatie binnen de ICT branche.

Update 17-05-2014:

Netflix is sinds 11 september 2013 ook in Nederland te verkrijgen en Hotmail gaat verder onder de naam Outlook.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?