Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

De geschiedenis van Microsoft 1975 - 2001

De geschiedenis van Microsoft 1975 - 2001

Door: -

Hoe werd Microsoft het gezicht van de software industrie? Het begon allemaal in 1975 toen Bill Gates en Paul Allen de programmeertaal basic werkend wilde krijgen op de Altair 8800, wat de eerste succesvolle pc was. Ze waren ervan overtuigd dat een interpreter het een stuk eenvoudiger zou maken om te programmeren op een Altair met een toetsenbord. Een interpreter is een computerprogramma dat broncode van computerprogramma's vertaalt naar een, voor de processor begrijpelijke vorm. Altair basic was Microsofts eerste product en het werd zo populair dat Bill Gates zelfs brieven schreef naar hobbyisten om gratis kopieŽn van het programma tegen te gaan.

Het stopte Microsoft echter niet om nog veel meer basic producten te creŽren in de jaren negentig. De producten fungeerde niet enkel als programmeer-omgevingen, maar ook als semi besturingssystemen. Ook lanceerde Microsoft in 1980 hun eerste hardware product genaamd softcard, welke het mogelijk maakte om het besturingssysteem CP/M te laten werken op Apple computers. CP/M evolueerde later in het besturingssysteem DOS. In 1981 creŽerde Microsoft dit besturingssysteem voor IBM, waardoor Microsoft snel een softwaregigant werd. Hun omzet in 1981 steeg van 16 miljoen naar 97 miljoen dollar in 1984. De stijging was ook te danken aan de introductie van Word in 1983. Word was een van de eerste ďwhat you see is what you getĒ tekstverwerking software. Dit betekent simpelweg dat voor de eerste keer direct het resultaat van je werk gezien kon worden. Zo kon je bijvoorbeeld direct de opmaak van een tekst zien zoals een cursief lettertype.

Microsoft bleef dit pad volgen door het uitbrengen van Windows 1.0 in 1985. De versie zorgde voor een grafische gebruikersomgeving bovenop de onderliggende MS-DOS. Het besturingssysteem werd bekritiseerd omdat het te erg zou leunen op het gebruik van de muis. Gelukkig was Bill Gates niet afgeschrikt en vijf jaar later in 1990 werd Windows 3.0 uitgebracht. Dit werd een groot succes wat deels te danken was aan het gebruik van pictogrammen voor programmaís en bestanden en de ondersteuning voor 256 kleuren. Hetzelfde jaar werd ook de originele versie van Word uitgebracht en dit was net zo succesvol. Concurrenten beschuldigde Microsoft van oneerlijke concurrentie aangezien Microsoft meer kennis had van hun eigen besturingssysteem en Word beter kon laten functioneren. Wat de waarheid ook is, in 1993 werd Microsoft het meest populaire grafische besturingssysteem op de markt en een jaar later werd Office de marktleider in productiviteitssoftware. Al dit succes had weg gemaakt voor Windows 95, in 1995, welke veel elementen bevatte die tegenwoordig nog aanwezig zijn zoals het startmenu en taakbalk. Dit samen met de groeiende software portfolio zoals Encarta, Internet Explorer en MSN maakte Microsoft een begrip voor zowel zakelijk als particulier gebruik.

Natuurlijk werd de dominante positie van Microsoft ter sprake gesteld. Dit was het geval toen Windows 98 gebundeld werd met Internet Explorer en dit als een integraal onderdeel van het besturingssysteem beschouwd werd. Sommige elementen van Windows werkte namelijk niet zonder Internet Explorer. Dit escaleerde in 2000 toen de Amerikaanse regering Microsoft in tweeŽn wilde splitsen, dit werd echter voorkomen door een schikking. Toen dit proces gaande was bracht Microsoft Windows ME uit. Deze versie werd echter slecht ontvangen door de vele fouten. Gelukkig herstelde Microsoft deze fout door in 2001 Windows XP uit te brengen. Het eerst besturingssysteem dat niet meer op MS-DOS werkte. Er werd gebruik gemaakt van de stabiele NT kern welke in eerste instantie alleen ontwikkeld was voor zakelijke gebruikers.

Hetzelfde jaar dook Microsoft in de spelcomputer industrie door de Xbox uit te brengen. Een van de redenen wat dat Sony met haar spelcomputer de spelontwikkeling wegdreef van Windows. Ondanks dat de Xbox qua uiterlijk niet erg indrukwekkend was, liep de Xbox voor op zijn tijd doordat het de eerste spelcomputer was met een netwerkaansluiting en een harde schijf.

Op dit punt is het duidelijk dat Microsoft zich stortte op markten buiten de software industrie. Helaas is het niet mogelijk om in dit artikel alle successen en mislukking van Microsoft na 2001 te beschrijven gezien de beperkte ruimte. Een ander artikel zal hieraan geweid worden.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?