Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

De geschiedenis van Microsoft 2001 - 2012

De geschiedenis van Microsoft 2001 - 2012

Door: -

In het vorige artikel hebben we gekeken naar hoe Microsoft zich ontwikkelde van kleine speler tot het gezicht van de software industrie. In dit artikel gaan we verder met het uitweiden van de geschiedenis van Microsoft vanaf het jaar 2001 waarin Windows XP uitgebracht werd tot het heden.

Windows XP

Dit besturingssysteem was ontzettend succesvol ondanks de introductie van de onpopulaire product activatie functionaliteit welke ontworpen was om piraterij tegen te gaan. Geschat is dat op een gegeven moment Windows XP geïnstalleerd stond op 85% van alle desktop computers te wereld. Echter een andere schatting geeft aan dat 35% van deze geïnstalleerde versies illegaal was. In 2004 werd Microsoft beboet door de Europese Unie met een bedrag van 500 miljoen euro. Deze werd opgelegd omdat het bedrijf te weinig technische informatie beschikbaar stelde over Windows. Ook werd Microsoft gedwongen om Windows XP in Europa te leveren zonder media speler.

Zune en Windows Vista

Zich niet tegengehouden gevoeld door de boete ging Microsoft door met de ontwikkeling van andere producten. Zune was een draagbare muziekspeler en op de markt gebracht eind 2006. Helaas voor Microsoft was Apple met haar iPod al de dominante speler geworden in de draagbare muziek markt. In hetzelfde jaar werd met veel tromgeroffel Windows Vista uitgebracht. Alhoewel het besturingssysteem er erg modern uitzag met haar aero theme en widgets miste het bij lancering ondersteuning van drivers, het was onstabiel, benodigde veel rekenkracht en bevatte veel onpopulaire DRM technologie (In essentie een kopieerbeveiligingstechniek). Hierdoor werd Microsoft gedwongen om gebruiker van Windows Vista de optie te bieden om te downgraden naar Windows XP.

Xbox 360

Gelukkig had Microsoft die tijd ook successen. Bijvoorbeeld de Xbox 360 die eind 2005 werd gelanceerd. Deze spelcomputer werd een grootmacht in deze industrie door haar comfortabele en functionele controller welke populair is tot op heden, een goede implementatie van Xbox Live welke toegang gaf tot het internet, een grote hoeveelheid beschikbare spellen en goede prestaties met lagere kosten in vergelijking met de Sony PlayStation. Er werden zelfs meer Xbox 360 spelcomputers verkocht dan de Sony PlayStation ondanks de voorsprong die Sony had in deze markt.

Windows 7

In 2009 werd eindelijk een waardige opvolger van Windows XP uitgebracht genaamd Windows 7. Dit besturingssysteem had de moderne uitstraling van Windows Vista en bood enorme verbeteringen in prestaties, stabiliteit en andere modern functionaliteiten zoals beter ondersteuning voor processoren met meerdere kernen (multi-core). Ondanks dat Microsoft onlangs een gratis upgrade aanbood naar Windows 10 blijft Windows 7 tot op heden nog steeds het meest populaire besturingssysteem.

Windows Phone 7

Met de ongekende populariteit van de iPhone wist Microsoft dat het niet achter kon blijven op de mobiele markt en daarom brachten ze in 2010 Windows Phone 7 uit. Nieuwere versies van dit mobiele besturingssysteem worden nog steeds uitgebracht maar zijn niet erg succesvol in vergelijking met Apple’s iOS of Google’s Android. Hierdoor is nog steeds een grote achterstand in het aantal beschikbare apps.

Windows 8

Meer succesvoller, niet zonder controverse, was Windows 8 die in 2012 werd uitgebracht. Dit besturingssysteem was niet alleen ontwikkeld voor desktops en laptops maar ook voor tablets. Het bevatte een interface met een meer moderne look en termen als live tiles. Helaas werd dit concept niet goed ontvangen door de miljoenen mensen die nog werken met muis en toetsenbord. Een deel van het probleem lag aan het feit dat de start knop was verwijderd. De hardware ontworpen voor het gebruik van Windows 8 deed het een stuk beter. Zo werden in 2012 de Surface tablets geherintroduceerd. Aangezien deze tablets de volledige Windows versie draaiden in tegenstelling tot andere beperkte mobiele besturingssystemen zoals Apple’s iPad met meer restricties kreeg Microsoft grip op de markt van mobiele apparaten.

Microsoft Accounts

In hetzelfde jaar 2012 begon Microsoft ook met Microsoft Accounts welke de gebruiker in staat stelde om eenmalig in te loggen waarna automatische toegang werd verschaft tot meerdere applicaties en websites. Hiertoe behoorde o.a. Office 365, OneDrive en Skype. De prioriteit lag dus bij het naadloos verbinding van alle Microsoft diensten. Dit is ook te zien bij de lancering van de Windows Store naast Windows 8 en de Xbox One in 2013. In 2015 werd het concept zelfs nog verder uitgebreid met de integratie van Cortana Voice Assistant; het antwoord van Microsoft op Siri van Apple en de introductie van Universal Apps waardoor bepaalde Apps op meerdere platformen zoals de PC, Xbox en tablet konden draaien.

Vanzelfsprekend heeft Microsoft meer concurrentie nu dat ze hun vingers in zo veel delen van de technologische industrie hebben. Maar betekent dit dat ze meer consistent gaan worden in het leveren van kwaliteitsproducten en diensten? We zullen het gaan zien.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?