Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

De meest voorkomende problemen

De meest voorkomende problemen

Door: -

We raken steeds afhankelijker van techniek en kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder computers en internet. Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling van techniek snel vooruit en wordt er steeds meer mogelijk. De nieuwe technieken worden al snel overgenomen door particulieren en daardoor stijgt de complexiteit van de digitale omgeving in huis. De kans om tegenwoordig meerdere computers, een draadloos netwerk en netwerkprinters aan te treffen in normale huishoudens is helemaal niet vreemd. Deze technieken maken ons leven makkelijker, maar tegelijkertijd ook moeilijker. Want het wordt steeds moeilijker om deze dingen te begrijpen en de kans dat er iets mis gaat wordt ook groter. Dit artikel is geschreven uit eigen ervaringen vanuit Bestitdiensten om een idee te geven van de meest voorkomende computerproblemen.

De computer heeft een virus

Als uw computer verbonden is met het internet is de kans groot dat u ooit te maken krijgt met een virus. Uw computer kan besmet raken door verspreiding via e-mailberichten, chatgesprekken, downloads of het bezoeken van onbetrouwbare websites. De virussen zijn vaak vermomd als onschuldige bestanden waardoor u het in sommige gevallen zelfs niet in de gaten kan hebben dat uw computer besmet is. Zelfs al heeft u een virusscanner geÔnstalleerd, uw computer kan toch geÔnfecteerd raken. Het is namelijk zo dat per definitie virusscanners altijd achterlopen op nieuwe virussen.

De computer is traag

Vaak ontstaat het trager worden van uw computer door jarenlang gebruik. Elke keer dat u de pc gebruikt, laat u sporen achter. Dit zijn bijvoorbeeld geÔnstalleerde programma's en tijdelijke bestanden. Dit is moeilijk voor u zelf om terug te vinden, maar ze blijven wel degelijk op uw computer. Ook een virus kan voor een trage computer zorgen. Door gebruik te maken van gespecialiseerde software is de computer een stuk sneller te maken. Ook kan door het wijzigen van bepaalde instellingen snelheidswinst behaald worden.

Het draadloos netwerk is onstabiel

Een van de oorzaken van een onstabiel draadloos netwerk is slecht bereik. Dit kan komen door de plaatsing van de router of de sterkte van het uitgezonden signaal. Bij een zwak signaal kan een sterkere router, een extender of een repeater geplaatst worden. Zowel het verplaatsen van de router en het wijzigen van de instellingen kan het netwerk ook stabieler maken. Het kan ook zijn dat de router geŁpdatet dient te worden of simpelweg defect is.

De computer start niet op

Het niet meer (goed) willen opstarten van uw computer kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw harde schijf niet goed meer functioneert. Het kan ook een software gerelateerd probleem zijn, zoals een besturingssysteem (Windows) wat niet goed werkt. Het kan ook zijn dat externe kabels niet goed zijn aangesloten zoals het toetsenbord of de muis.

Er verschijnen (fout)meldingen

Het kan zijn dat de computer langzaam wordt en foutmeldingen krijgt. Foutmelding(en) zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook duiden op een ernstig software of hardware probleem. In dat geval is het van belang dat het probleem opgelost wordt voordat er nog meer schade ontstaat waardoor bijvoorbeeld uw data verloren kan raken. Een andere mogelijkheid is de aanwezigheid van virussen of spyware op computer.

De computer loopt vast

Een computer kan soms vastlopen. Dit is geen enkel probleem, maar gebeurt dit stelselmatig dan dient er actie ondernomen te worden. Er is dan namelijk een software conflict, fout(en) in het besturingssysteem of in het ergste geval een hardware fout. Herinstallatie van het besturingssysteem bijvoorbeeld Windows is vaak de beste oplossing, omdat dit probleem meestal duidt op een dieper onderliggend probleem.

De computer valt uit

U bent aan het werken op de computer en hij valt uit. Dit is erg vervelend omdat u vaak openstaande documenten en instellingen kwijt kan zijn. Ook moet de computer weer opgestart worden waardoor er onnodig tijd verloren gaat. De oorzaak hiervan kan zowel aan het besturingssysteem (software) liggen als aan de onderdelen (hardware). Herinstallatie van Windows of het vervangen van hardware is vaak de oplossing.

Conclusie

De kans dat u een van de bovenstaande computerproblemen herkent is erg groot. Als particulieren een probleem met hun computer hebben, laten ze soms een familielid of een bekende, die zegt verstand van computers te hebben, ernaar kijken. Vaak zijn dit amateurtechnici die de problemen niet altijd kunnen oplossen of het probleem zelfs erger maken. Laat daarom uw computer nakijken door een professional die weet wat hij aan het doen is en wat de consequenties zijn van zijn daden. Ook heeft de professional veel meer kennis, apparatuur en software tot zijn beschikking om het probleem op te lossen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?