Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Deep en Dark web

Deep en Dark web

Door: -

Deep en Dark web worden dikwijls door elkaar gebruikt. Ook worden de twee vaak geassocieerd met drugs, huurmoordenaars en wapenhandel. Wat betekenen deze twee termen en waarvoor worden ze gebruikt? In dit artikelen gaan we antwoord geven op o.a. deze vragen.

Deep web

Om zoekresultaten te kunnen weergeven moeten zoekmachines zoals Google en Bing constant paginaís indexeren. Dit wordt gedaan door het gebruik van zogeheten spiders. Deze spiders zijn speciaal ontwikkelde software welke als een soort spinnen door het internet (web) kruipen. Deze spiders zijn niet in staat om bepaalde websites te indexeren. Alles wat een zoekmachine niet kan indexeren wordt het Deep web genoemd.

Hierbij kan gedacht worden aan verborgen social media profielen als Facebook tot verborgen medische, wetenschappelijke en zakelijke databases. Alle dingen waar je geen toegang tot hebt tenzij je de exacte URL en de rechten hebt. Al deze zaken samen vormen een enorm groot deel van het internet. Denk alleen al aan hoeveel verborgen Facebook profielen en YouTube filmpjes er zijn.

Hoewel het erg moeilijk is een schatting te maken van hoe groot het Deep web is, is er een schatting gemaakt dat 99% van het internet content deel uitmaakt van het Deep web. Hierdoor wordt ook wel een vergelijking getrokken met een ijsberg, waarbij het kleinste deel (1%) dat boven het water uitsteekt het toegankelijke internet is, en het grootste deel (99%) dat onder het water ligt het Deep web representeert.

Dark web

Er is veel verwarring tussen Deep web en Dark web. Het zijn deels vergelijkbare concepten, maar er zijn duidelijke verschillen. In tegenstelling tot Deep web zijn websites in het Dark web niet verborgen, maar openbaar. Echter kan je niet zomaar toegang krijgen tot deze websites. Hiervoor moet er gebruik worden gemaakt van speciale software die ervoor zorgt dat je verbinding geŽncrypt wordt en deels anonimiseert. De bekendste software die dit doet is TOR (The Union Router). Het TOR netwerk verbergt de identiteit van de gebruiker door het internet verkeer over verschillende TOR servers te laten lopen. Ook wordt het verkeer versleuteld zodat het niet getraceerd kan worden naar de eindgebruiker. Iemand die probeert erachter te komen waar het verkeer vandaan komt zal enkel een willekeurig punt in het TOR netwerk zien in plaats van de eindgebruiker.

Door TORís hoge anonimiteit heeft het een reputatie gekregen voor allerlei illegale activiteiten, zoals de handel in drugs, wapens, mensen, dieren en nog veel meer. Toch is TOR niet ontworpen met dit als doel. Het is ontwikkeld door de Amerikaanse marine om gevoelige data veilig te kunnen verzenden. Hoewel de Amerikaanse overheid jacht maakt op misbruikers van dit systeem, zijn er ook meer nobelere doelen voor dit systeem. Zo kan het bescherming bieden aan mensenrechtenactivisten in repressieve regimes, mensen met afwijkende politieke standpunten, klokkenluiders, mensen die zich verschuilen voor misbruikers of gewoon mensen die meer waarde hechten aan privacy. Hierdoor wordt het TOR project ook deels gefinancierd door de Amerikaanse overheid.

Conclusie

Met een toename in online diensten, social media en mensen die steeds bezorgder zijn over hun privacy zal het gebruik van Deep en Dark web stijgen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?