Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Desktop, laptop of toch maar een tablet

Desktop, laptop of toch maar een tablet

Door: -

Er is tegenwoordig een groot aanbod van computers in verschillende soorten en vormen. Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt om een keuze te maken. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wat is de juiste keuze voor u? Dit artikel is geschreven om u antwoord te geven op deze vragen, informatie te verschaffen over de verschillende vormen van computers en u te helpen bij het maken van een keuze.

Keuzes

Als u een nieuwe computer wilt aanschaffen zal er niet meteen meer gedacht worden aan de desktop. Er zijn tegenwoordig meerdere varianten zoals de laptop en de tablet. De desktop is groot en heeft een vaste plek. De laptop daarentegen is klein en compact en kan makkelijk verplaatst worden. Als laatste is er de tablet welke enkel bestuurd wordt door middel van aanraking. Dit zijn de bekendste verschillen, maar er zijn er nog meer.

Desktop

De desktop is de oudste en bekende vorm van een computer. De desktop is een computer bestaande uit een, in de meeste gevallen grote, computerkast. Deze computerkast wordt op een vaste plek geplaatst en wordt aangesloten op het beeldscherm, het toetsenbord en muis. De grootte van de computer en de vaste plek kunnen beschouwd worden als een nadeel. De grootte van de computer brengt ook voordelen met zich mee. Zo hoeft er niet veel rekening te worden gehouden met de ruimte die de onderdelen innemen waardoor een desktop hoge prestaties levert voor een relatief lage prijs. De beste prijs kwaliteitsverhouding is het belangrijkste voordeel. Er is ook een punt te maken van het gebruikersgemak doordat het juiste beeldscherm voor u aangesloten kan worden en het toetsenbord en muis ergonomisch gepositioneerd kunnen worden. U kunt uw computerplek dus inrichten naar uw eigen eisen en wensen.

Laptop

De laptop is een draagbare computer die tegenwoordig steeds vaker wordt gekocht als vervanging van de desktop. Dit komt door het feit dat laptops steeds goedkoper en krachtiger worden. Bovendien neemt een laptop niet veel ruimte in, is draagbaar en hoeft niet permanent met de stekker in het stopcontact te zitten doordat de laptop voorzien is van een accu. Ook is de laptop voorzien van een toetsenbord en meestal ook een webcam waardoor deze niet meer aangesloten hoeven te worden. Verbinding met een draadloos netwerk kan eenvoudig gemaakt worden door de draadloze netwerk adapter die in de meeste gevallen aanwezig is in de laptop. Een laptop is relatief duur in aanschaf door de compactheid van het apparaat. De onderdelen zijn erg klein en het kost grote precisie om deze te fabriceren. Dit resulteert dus in een hogere prijs dan de desktop. Ook is de laptop in vergelijking met de desktop een stuk minder krachtig en levert dus een minder grote prestatie. Dit zal u niet zo snel merken bij huis, tuin en keukengebruik, maar wel bij de zware programma's die bijvoorbeeld gebruikt worden voor videobewerking. Uiteraard zijn er laptops die net zo krachtig zijn als de desktop, maar die zijn op dit moment nog erg duur.

Tablet

Het nieuwste op de markt is de tablet. De tablet bestaat enkel uit een scherm die reageert op aanraking, een zogenaamd touchscreen. De tablet is erg handzaam, makkelijk mee te nemen en erg gebruiksvriendelijk. Een andere bijkomstigheid is dat de tablet erg efficiŽnt omgaat met de accu waardoor er langdurig gebruik van gemaakt kan worden. Meestal wordt de tablet gebruikt om te e-mailen, websites te bezoeken en spelletjes op te spelen. De huidige tablet is nog niet erg krachtig en dus niet in staat om grotere en zwaardere programma's te draaien. Ook is de opslag, de ruimte om bestanden op te slaan, klein. Dit zijn de belangrijkste redenen dat een tablet meestal naast een traditionele desktop of laptop wordt gebruikt. De prijs van een tablet hangt af van het merk en de hardware specificaties en ligt tussen de 300 en 600 euro.

Conclusie

De uiteindelijke keuze tussen een desktop, laptop of tablet hangt dus af van meerdere factoren. Om een keuze te maken dient er gekeken te worden naar het gebruik, het budget en de persoonlijke eisen en wensen van de gebruiker. Over het algemeen kan gesteld worden dat iemand die hoge prestaties, lage kosten en geen moeite heeft met de grootte van de computer het beste kan kiezen voor een desktop. Een laptop gebruiker waardeert voornamelijk de compactheid en draagbaarheid van de laptop en eist geen hoge prestaties. De tablet wordt vooral gebruikt als tweede of derde apparaat naast de laptop of desktop om snel een website te bezoeken, e-mails te lezen of een spelletje op te spelen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?