Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

HDMI, DisplayPort, VGA, DVI

HDMI, DisplayPort, VGA, DVI

Door: -

Iedereen weet dat er een kabel nodig is om het signaal van een DVD speler, computer, spelcomputer of een andere bron, van video naar een beeldscherm te krijgen. De voor- en nadelen van verschillende kabel standaarden kunnen erg verwarrend zijn, zelfs voor de technisch meer onderlegde mensen. We zullen daarom proberen om wat licht in de duisternis te scheppen.

VGA of D-Sub

We beginnen met de oudste standaard, VGA of D-Sub. Deze kabel heeft een blauwe stekker en kan vastgemaakt worden met twee schroeven die aan de stekker bevestigd zijn. Het grote voordeel van VGA is dat oudere apparatuur, zoals een beamer, bijna gegarandeerd hiermee werkt. Dit is ook meteen het enige voordeel. Een nadeel is dat het een analoog signaal verstuurd en dit signaal wordt zwakker naarmate de kabel langer wordt. De kwaliteit wordt ook minder door het omzetten van het analoge signaal naar digitaal signaal, voor bijvoorbeeld de computer monitor. De maximale resolutie van 2048x1536px met 85 Hz lijkt misschien niet tegen te vallen, maar in de praktijk blijkt dat op moderne beeldschermen de beeldkwaliteit toch te wensen overlaat. Als u de mogelijkheid heeft, neem dan een van de onderstaande opties.

DVI

DVI is veel beter dan VGA maar zit op de rand van veroudering. Net als een VGA kabel heeft de DVI een stekker die door middel van twee schroeven bevestigd kan worden, maar de stekker is fysiek groter dan die van VGA. Het grootste voordeel van DVI is de verticaliteit. DVI bestaat er in verschillende soorten: DVI-D heeft alleen pinnetjes voor een HDMI signaal en een DVI-I heeft ook pinnetjes voor VGA, waardoor er met een tussenstukje DVI, HDMI en VGA beeldschermen aangesloten kunnen worden. Dan is er nog verschil in Single Link en Dual Link aansluiting. Een Single Link DVI heeft een maximale resolutie van 1920x1080 met 60Hz, een Dual Link DVI daarentegen heeft een maximale resolutie van 2560 × 1600 met 60Hz. De nadelen van DVI zijn dat de stekker groot is en, in tegenstelling tot nieuwe standaarden, ondersteunt deze standaard niet de diversiteit van kleuren. Ook kan er geen audio of data samen met video over de kabel gestuurd worden.

HDMI

HDMI 1.4 is tegenwoordig op bijna elk moderne computer en monitor te vinden. De standaard ondersteunt multi-channel audio, Ethernet data, superieure kleurdiepte en ondersteunt een grote diversiteit aan video formaten zoals 4K met 30 Hz en diverse stereoscopische 3D formaten. Het heeft wel een aantal nadelen: er is geen mechanisme om de stekker vast te zetten, het ondersteunt ook officieel geen 21:9 ratio’s of meerdere video streams. HDMI 2.0 heeft geen van de nadelen die HDMI wel heeft, behalve dat het ook geen mechanisme heeft om de stekker vast te maken.

DisplayPort

DisplayPort 1.2 heeft bijna alles. In tegenstelling tot HDMI heeft DisplayPort een mechanisme om de stekker vast te maken en het kan omgezet worden in elke standaard die hierboven is genoemd, inclusief VGA met een goedkope adapter. Net als HDMI 2.0 ondersteunt DisplayPort 4K met 60Hz, meerdere video streams over één kabel, audio, netwerk en andere data singalen, stereoscopische 3D formaten en 21:9 ratio. DisplayPort 1.3 heeft alles van 1.2 en voegt daar nog eens ondersteuning voor 8K en 4K 3D en ActiveSync aan toe voor het tegengaan van “lag” en “screen tearing” in games.

Features vs beeldkwaliteit

In dit artikel is naast het verschil tussen analoog en digitaal ook ingegaan op features, meer dan op beeldkwaliteit. De reden hiervoor is dat, tenzij u een professional bent met specifieke eisen, de beeldkwaliteit bij een bepaalde resolutie vrijwel gelijk is, natuurlijk ervan uitgaande dat het beeld niet verstoord is door bijvoorbeeld een defecte kabel.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?