Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Downloadverbod nu ook in Nederland

Downloadverbod nu ook in Nederland

Door: -

Het Europese Hof oordeelde op 10 April dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet deugdelijk was. Als reactie op deze afspraak is er besloten door het Ministerie van Veiligheid en Justitie om per direct het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te verbieden. Kortom, er is een downloadverbod in Nederland van kracht. Dit artikel is geschreven om een duidelijk beeld te geven wat dit downloadverbod inhoudt en de consequenties die het in de praktijk heeft te weergeven.

Achtergrond van het downloadverbod

Zoals in de vorige paragraaf al geschetst is, heeft het Europese Hof een duidelijke uitspraak gedaan met betrekking tot de thuiskopieheffing. De uitspraak is het resultaat van een geschil tussen de Stichting Thuiskopie en fabrikanten van elektronica, o.a. Sony en Philips, en importeurs van cdís en opslagmiddelen.

Derhalve is het Hof van oordeel dat een nationale wettelijke regeling die geen enkel onderscheid maakt tussen kopieŽn voor privťgebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen, en kopieŽn voor privťgebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.

De aanleiding van de rechtszaak was de discussie hoe er omgegaan dient te worden met het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron. Stichting Thuiskopie is van mening dat een thuiskopieheffing voldoende is voor het compenseren van de auteurs en artiesten voor het kopiŽren van muziek en films voor privťgebruik. Sinds vorig jaar is de thuiskopieheffing zelfs ingevoerd voor smartphones, harde schijven, tablet, pcís en laptops. De andere partij is van mening dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met illegaliteit, het downloaden van auteursrechtelijk materiaal van illegale bron, en dat de thuiskopieheffing overbodig is.

Wat houdt dit in de praktijk in?

In een vorig artikel wat ik gewijd had aan downloaden stelde ik dat in Nederland downloaden legaal is als het gaat om een thuiskopie. Zo is het toegestaan om muziek, films en boeken te downloaden, ook als de bron onrechtmatig is. Voor software en games gold dit overigens niet. Door de nieuwe wet gaat deze uitspraak niet meer op. In de praktijk betekent dit dat u nu wel strafbaar bent als u auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron downloadt. Het gebruik van o.a. nieuwsgroepen, Torrents en downloadwebsites zijn nu niet meer toegestaan. Mocht u deze toch gebruiken kunt u dan vervolgd worden? Het gaat hier om een civielrechtelijk verbod en geen strafrechtelijk verbod. Dit betekent dat particulieren copyrightwaakhonden zoals Stichting Brein kunnen ingrijpen, maar de overheid niet. Overigens heeft Stichting Brein laten weten zich niet te richten op individuen, maar op ďillegale handelarenĒ zoals ze dit alvorens altijd al deden. Uit

Conclusie

Hoewel het downloadverbod is ingevoerd in Nederland hoeft de individu die download uit illegale bron zich niet druk te maken over vervolging. Ondanks dat, is het gebruik van betaalde alternatieven, welke steeds meer verschijnen, aan te raden.

Link: Persverklaring Hof van Justitie van de Europese Unie
comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?