Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Draadloze router vervangen?

Draadloze router vervangen?

Door: -

Soms is aanschaffen van een nieuwe draadloze router de enige manier om de snelheid en het bereik van het signaal te vergroten. In dit artikel gaan we je duidelijk maken waarom het verstandig kan zijn om de draadloze router te vervangen.

Theoretische snelheden

Draadloze routers en andere apparatuur wordt vaak geadverteerd met onrealistische theoretische snelheden. Draadloze signalen worden namelijk door diverse dingen beÔnvloed zoals afstand, obstakels, muren, beveiligingsprotocollen en storing door andere apparaten op dezelfde bandbreedte. Dit betekent dat zelfs al als je jouw apparaat direct naast de draadloze router plaatst je nooit de bandbreedte zal halen waarmee geadverteerd wordt. Sommige fabrikanten tellen zelfs de bandbreedte van meerdere verschillende WiFi-standaarden op, bijvoorbeeld N+AC. Zelfs theoretisch zal je nooit de bandbreedte kunnen halen, tenzij verschillende apparaten verbinding maken via diverse methodes en tegelijkertijd data aan het versturen zijn. Het is dus verstandig om bij de specificaties van de router na te gaan wat de separate snelheden zijn voor elke Wifi-standaard.

Snelheid testen

Om erachter te komen of jou internetervaring verbeterd kan worden door het vervangen van je draadloze router kun je de internet snelheidstesten testen. Zoek hiervoor op Google naar: ďspeedtestĒ. Doe dit op verschillende plaatsen binnen en rond het huis waar je het meest gebruik maakt van het internet. Komt de snelheid overeen met de snelheid van je internet abonnement? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om je draadloze router te vervangen.

Redenen

Er zijn nog meer redenen om de draadloze router toch te vervangen. Als er bijvoorbeeld vaak meerdere actieve apparaten verbonden zijn kan de processor in een draadloze router een struikelbok gaan vormen. De processor kan de hoeveelheid data dan niet meer aan. Moderne draadloze routers met de AC WiFi-standaard hebben vaak krachtige processoren, meerdere bandbreedtes en zelfs geavanceerde antennes waardoor high-end apparatuur, zoals de Apple MacBook Pro met drie interne antennes, de volledige snelheid van de draadloze router kan benutten. Sommige draadloze routers met meerdere antennes kunnen deze ook gebruiken om het signaal naar een bepaalde fysieke locatie te versterken door een techniek genaamd beamforming. Dus hoe meer apparatuur en data er gebruikt worden in huis of op kantoor, hoe meer voordeel er behaald kan worden door de aanschaf van een nieuwe draadloze router.

Interne netwerk

Waarschijnlijk is je draadloze router in staat om meer data te verwerken dan je internet verbinding, maar dit betekent niet dat dit voldoende is voor het interne netwerk. Maak je gebruik van een NAS of een media server? Dan kan een hoge doorvoersnelheid belangrijk zijn voor het maken van een back-up of het streamen van videobestanden vanuit de NAS. Een 4K stream kost namelijk al bijna 100 Mbps kosten.

Conclusie

Kijk naar jouw of de specifieke situatie, doe een snelheidstest en bepaal of het voor jou verstandig is om de draadloze router te vervangen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?