Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Een draadloze router kopen

Een draadloze router kopen

Door: -

Er zijn diverse merken en types van draadloze routers op de markt. Het kan voor een leek ingewikkeld zijn om hier een keuze uit te maken. We geven u hieronder een aantal handvatten om zelf een goede keuze te kunnen maken.

WiFi-standaarden

Als u een draadloze router gaat kopen moet u er goed opletten welke WiFi-standaarden deze router ondersteunt. Deze WiFi-standaarden bevatten namelijk ieder een eigen maximale internetsnelheid. Hieronder is een tabel te vinden met de huidige standaarden en de internetsnelheden die deze WiFi-standaarden ondersteund.

Wifi-standaard Snelheid
802.11b 4,5 Mbps
802.11g 23 Mbps
802.11n 100 Mbps
802.11ac 240 Mbps

Frequenties

Er zijn twee verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken, namelijk op 2.4 GHz en op 5 GHz. Er zijn routers die op 2.4 GHz of op 5 GHz opereren en er zijn routers die op beide frequenties kunnen werken. De ene frequentie werkt alleen met randapparatuur die deze frequentie ondersteund en dat betekent dat oudere apparatuur niet gebruikt kan worden. De andere frequentie is drukker bezet maar heeft weer een groter bereik. Ook heeft de keuze voor de frequentie invloed op de uiteindelijke snelheid die in de praktijk te halen is. Mocht de router op zowel 2.4 GHz en 5GHz tegelijk kunnen draaien dan heeft dit de voorkeur.


2.4 GHz
Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen.
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund.
Minder hoge maximale snelheid.
Vaker last van storing door andere apparaten.

5 GHz
Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid.
Weinig last van storing door andere apparaten.
Gaat slecht door muren.
Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Als u de bovenstaande voor- en nadelen tegen elkaar opweegt dan kun u het beste, als u een wat kleiner huis heeft, de 5 GHz frequentie gebruiken, mits uw apparaten dit ondersteunen. Mocht u een groter huis hebben dan heeft 2.4 GHz de voorkeur.

Aansluitingen

Veel routers hebben ook USB- poorten zodat een harde schijf eraan gekoppeld kan worden waardoor er een centrale opslag voor bestanden of back-ups ontstaat. Dit is geen vervanging van een NAS (zie artikel NAS), maar het is beter dan niks. Vergeet ook niet dat bijna alle routers ingangen bezitten voor (netwerk)kabels. Deze ingang zijn voor bedrade apparaten. Vindt u het belangrijk dat deze ingangen een hoge snelheid bezitten? Kies dan voor Gigabit aansluitingen. Dit heeft wel als gevolg dat u meer geld uit moet geven. Daarnaast dienen hoge snelheden wel ondersteund te worden door uw apparatuur.

Klantrecensies

Nadat je hebt besloten welke functies de router dient te bevatten is het aan te raden om klantrecensies en reviews op betrouwbare websites te lezen. Voorbeelden van betrouwbare websites met reviews en klantrecensies zijn; tweakers.net en hardware.info. Ervaringen zullen altijd verschillen, maar door deze reviews en klantrecensies te lezen kunt u een betere onderbouwde keuze maken.

Conclusie

Een eenduidig antwoord geven op de vraag welke router u moet kopen is moeilijk. het verschilt namelijk per situatie en eisen van de koper. Als u voor uzelf deze situatie en eisen in beeld heeft kunt u aan de hand van de bovenstaande paragrafen gericht op zoek gaan naar de draadloze router die het meest geschikt is voor u.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?