Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Een nieuwe computer. Waar moet u op letten?

Een nieuwe computer. Waar moet u op letten?

Door: -

Het aanbod van nieuwe computers blijft, ondanks de opkomst van de tablet, erg groot. Elke week worden talloze reclamefolders verspreid met verschillende computeraanbiedingen. Deze aanbiedingen staan vaak vol met technische termen over de hardware (onderdelen) en de programma's (software). Het kan daarom ook voor iemand met weinig verstand van computers erg ingewikkeld en verwarrend zijn om de juiste computer uit te zoeken. Dit artikel biedt een aantal handvaten en uitleg waar u op moet letten als u van plan bent om een nieuwe computer te kopen.

Een algemeen koopadvies geven over de aanschaf van een nieuwe computer is niet mogelijk, omdat dit erg persoonlijk is en af hangt van verschillende factoren. Als u antwoord kan geven op de onderstaande vragen komt u al een heel eind. U hoeft dus niet op de hoogte te zijn van de technische termen en nieuwste ontwikkelingen.

Wat voor type gebruiker bent u?

Een van de belangrijkste vragen die u uzelf moet stellen is: wat voor type gebruiker ben ik? Als u van plan bent om uw computer te gebruiken voor het bekijken van e-mail, het surfen op internet en het typen van een brief, dan zijn de meeste computers (zelfs de budget computers) geschikt voor u. Eist u meer van een computer zoals het bekijken van films, het luisteren van muziek en het spelen van spelletjes? Dan heeft u een computer nodig die krachtig genoeg is en dus iets duurder is dan de budget computer. Als u de nieuwste games speelt of aan videobewerking doet dan heeft u een computer nodig met een erg krachtige processor, genoeg geheugen en een snelle videokaart.

Desktop of laptop?

In het algemeen kan gesteld worden dat iemand die hoge prestaties, lage kosten en geen moeite heeft met de grootte van de computer het beste kan kiezen voor een desktop. Een laptop gebruiker waardeert voornamelijk de compactheid en draagbaarheid van de laptop en eist geen hoge prestaties. Deze vraag is uitvoerig besproken in een vorige artikel van ons die hier geheel aan geweid was. Voor meer informatie lees ons artikel op de website.

Technische specificaties

Het besturingssysteem is de software die ervoor zorgt dat u met de computer kan werken. Over het algemeen wordt er bij een nieuwe computer bijna altijd een besturingssysteem bijgeleverd. Op de meeste computers zijn de besturingssystemen; Windows Vista of Windows 7/8 geïnstalleerd. Apple-computers hebben daarentegen het besturingssysteem Mac OS X. Een ander besturingssysteem is Linux, maar deze zult u niet aantreffen op het overgrote deel van de computers.

De processor is het rekencentrum, ofwel de hersenen, van de computer en is grotendeels verantwoordelijk voor de snelheid van de computer. De meeste computers zijn uitgerust met een processor van Intel of AMD. Deze processorfabrikanten hebben elk verschillende type processoren. Voorbeelden hiervan zijn: AMD (Phenom, Athlon, Sempron) of Intel (Core i7, Core i5, Core i3, Core 2 Quad, Core 2 Duo). De snelheid wordt meestal aangegeven in GHz (gigahertz) en hiervoor geldt: hoe hoger, hoe beter. De AMD Sempron en Intel Core i3 geven genoeg kracht voor de gemiddelde gebruiker. De gebruiker die wat meer rekenkracht nodig heeft kan het best kijken naar een AMD Athlon/Phenom of de Intel Core i5/i7.

Het intern geheugen (ook wel werkgeheugen of RAM geheugen genoemd) is ook erg belangrijk voor de snelheid en prestaties van een computer. Het intern geheugen dient niet verward te worden met de opslagcapaciteit, de ruimte voor het opslaan van bestanden, welke in de volgende alinea aan bod komt. Het intern geheugen wordt aangegeven in GB (gigabyte). Voor een huidige computer is 2 tot 4 GB het minimum om de computer goed te laten draaien. Voor het soepel kunnen draaien van veeleisendere software zoals gamen en videobewerking is 6 of 8 GB aan te bevelen.

De opslagcapaciteit, oftewel de hoeveelheid bestanden die er op de computer kunnen worden opgeslagen is afhankelijk van de harde schijf. De grootte van de opslag wordt aangeduid met GB (gigabyte) of TB (terabyte = 1000 GB). Tegenwoordig worden in de meest goedkope computer harde schijven geplaatst met een opslagcapaciteit tussen de 200 en 500 GB. Dit is ruim voldoende voor het overgrote deel van de gebruikers. Op 200 GB kunt u bijvoorbeeld al +/- 50.000 muzieknummers/foto's of45 dvd's opslaan.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten wat voor type gebruiker u bent en waarvoor u de computer wilt gaan gebruiken. De keuze voor een desktop of laptop is dan ook niet meer zo moeilijk. Vervolgens bepaalt u uw budget en kunt u met uw nieuwe vergaarde kennis van dit artikel de beste computer voor de beste prijs uitzoeken!

Update 17-05-2014:

Artikel is aangepast met de nieuwste versies van processoren van AMD namelijk de Athlon II en Phenom II.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?