Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Geschiedenis van Google

Geschiedenis van Google

Door: -

Voordat Google vernoemt werd naar de wiskundige aanduiding googol was het een onderzoeksproject genaamd backrub. Vandaag de dag is Google en al haar diensten niet meer weg te denken uit het technologie landschap, maar hoe is Google begonnen? Deze vraag staat centraal in dit artikel en gaan we daarom ook behandelen.

Zoekmachine

De meeste mensen kennen Google van haar zoekmachine. Google is echter niet de eerste zoekmachine, maar had een compleet andere aanpak. De meeste zoekmachines vroeger zochten naar het aantal woorden dat op een pagina voorkwam en sorteerde hierop vervolgens de meeste relevante resultaten. Dit had als nadeel dat veel resultaten niet relevant waren. Google zoekt de meest relevante resultaten van een zoekopdracht aan de hand van hoeveel websites er naar een bepaalde pagina linken. Hierop maakt Google uit dat de pagina met de meeste links waarschijnlijk het meest relevant is. Door dit systeem (PageRank) kreeg Google een enorme voorsprong op de competitie en dit was de start van een gigantische groei eind jaren negentig. Een ander groot voordeel was dat Google een erg minimalistische website had in tegenstelling tot haar concurrenten welke vol stonden met advertenties.

Google Shopping, Books en Gmail

Na het succes van de zoekmachine bleef Google zijn diensten uitbreiden met Google Shopping en Google Books waarbij producten en boeken toegevoegd werden aan de zoekresultaten. Enkele jaren later op 1 april 2004 werd Gmail, de e-mail dienst van Google, gelanceerd. Mensen dachten dat het een grap was, omdat er 1GB aan gratis opslag aangeboden werd, wat voor die tijd uniek was. Ook kon niet iedereen direct gebruik maken van de dienst omdat het op uitnodiging was en dit maakte het nog aantrekkelijker. Later in dat jaar werd Gmail toegankelijk voor iedereen en werd Google een beursgenoteerd bedrijf waardoor oprichters Larry Page en Sergey Brin in een klap miljardair werden.

Google Map, Earth, Calender, Street View, YouTube, Chrome

Tussen 2005 en 2007 volgenden er al snel meer diensten die tot op de dag van vandaag belangrijk zijn voor Google en haar gebruikers. In 2006 werd YouTube overgenomen en in 2008 kwam er een nieuwe internetbrowser uit van het bedrijf genaamd Google Chrome. Vandaag de dag is Google Chrome verreweg de meest gebruikte browser wereldwijd.

Android OS en Chrome OS

In 2008 maakte Google zijn toetreden tot de mobiele markt door Android OS te lanceren. Het maakte Google een gigantische speler op de mobiele markt met in 2016 een marktaandeel van 87.6%. Op het aaneensluitende jaar van 2009 werd de Chomebook aangekondigd. Een aantal goedkope laptops met het besturingssysteem Chrome OS, wat gebaseerd is op de internetbrowser van het bedrijf Google Chrome.

Google Nexus en uitgebreide zoekresultaten

In 2009 en 2010 kwam Google met de Nexus smartphone en tablet welke weliswaar geproduceerd werden door andere fabrikanten, maar toch onder de vlag van Google werden geschaard. Ook werd het zoekalgoritme vernieuwd en nieuwe functionaliteiten toegevoegd waardoor meer relevante zoekresultaten werden toegevoegd. Zo wordt eenvoudig het nieuws, weer of zelfs sportuitslagen weergegeven.

Google Fiber, autonome autos, Project Loon

De onderzoekstak van Google is zelfs bezig met infrastructuur projecten zoals Google Fiber, een internetdienst over glasvezel, waarbij momenteel al zeven stedelijke gebieden in Amerika zijn voorzien van internet sinds 2013. Ook is Google bezig met een zelfrijdende auto. Ook is Google bezit met Project Loon waarmee met ballonnen afgelegen gebieden worden voorzien met internet.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?