Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Haal meer uit Windows 10

Haal meer uit Windows 10

Door: -

Vroeger werd bij bijna elke software een uitgebreide handleiding meegeleverd. Tegenwoordig is het aan jezelf om achter de functionaliteiten van het systeem of de software te komen. Het is dan ook niet verrassend dat de aanwezigheid van veel functionaliteiten bij veel mensen niet bekent is. In dit artikel leggen we een aantal functionaliteiten van Windows 10 uit welke je waarschijnlijk nog niet kent.

Dynamic Lock

Laten we beginnen met Dynamic Lock, dit is een nieuwe functionaliteit welke toegevoegd is bij de nieuwe Windows 10 Creators update. Deze functionaliteit vergrendeld automatisch je computer als je er van wegloopt. Je activeert deze functionaliteit door je smartphone via Bluetooth te verbinden met je computer zodat als je wegloopt om iets anders te doen, Windows je computer automatisch vergrendeld als je buiten het bereik raakt. Om deze functionaliteit te activeren ga je naar Bluetooth in het Instellingen menu (tandwiel), activeer Bluetooth en voeg je telefoon toe (plusje). Hierna ga je naar “Accounts” en “Aanmeldingsopties” om Dynamic Lock te activeren.

Windows Hello

Maar wat gebeurt er als je terug komt bij je computer en je het Dynamic lock ingesteld? Windows ontgrendeld je smartphone niet automatisch als je weer in Bluetooth bereik bent. Je kan echter wel zonder handen inloggen door de Windows hello functionaliteit te gebruiken. Dit is een functionaliteit welke jouw gezicht herkent door gebruik te maken van je webcam. Om deze functionaliteit te activeren ga je naar “Accounts” en “Aanmeldingsopties” waar je opties vind om Windows Hello te configureren. Er zijn echter ook nog mogelijkheden voor vingerafdruklezers en irisscanners. Echter veel computer bevatten deze mogelijkheden niet.

Windows Maps

Als je op vakantie gaat naar plek met een onbetrouwbare of instabiele internetverbinding? Dan is Windows Maps wellicht een uitkomst. In tegenstelling tot Google Maps biedt Windows Maps je de mogelijkheid om het offline te gebruiken. Ga hiervoor naar instellingen om vervolgens naar Offlinekaarten te gaan. Hier heb je de mogelijkheid om uit een enorm aanbod aan kaarten van landen, staten en regio’s te downloaden om deze vervolgens offline te raadplegen.

Storage analysis

Een andere functionaliteit is Storage Analysis, welke je kan vinden in het instellingen menu onder “Systeem” en dan “Opslag”. Klik vervolgens op een schijf en er wordt in een grafische weergave aangegeven hoeveel ruimte een bepaald soort data inneemt. Je kan dan een specifieke categorie selecteren zoals bijvoorbeeld “Systeem en gereserveerd” voor meer details en opties om meer ruimte te creëren. Ook de exacte ruimte die Apps en Games innemen kan worden weergegeven. Dit is vergelijkbaar als bij een smartphone.

God mode

Als je op zoek bent naar “power user” functionaliteit voor de wat meer ervarenere gebruiker dan is er een verborgen “God mode” welke te gebruiken is door een nieuwe map aan te maken op het bureaublad. In deze map zal je tientallen functionaliteiten aantreffen om Windows aan te passen naar jouw smaak zonder dat je het hele configuratiescherm hoeft te doorlopen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?