Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Het downloaden van films, muziek en boeken

Het downloaden van films, muziek en boeken

Door: -

Downloaden kan op verschillende manieren en daarom zijn er ook verschillende programma's om mee te downloaden. Sommige programma's zijn gericht op het downloaden van grote bestanden zoals films en andere weer op kleine bestanden zoals muziek of boeken. Dit artikel is geschreven om u inzicht te geven in verschillende vormen van downloaden, de voor- en nadelen en de gevaren die downloaden met zich mee kan brengen.

Legaal of illegaal

De grote vraag die we ons eerst moeten stellen voordat we bestanden gaan downloaden is natuurlijk: is downloaden legaal of illegaal? In Nederland geldt dat downloaden legaal is als het gaat om een thuiskopie. Zo is het toegestaan om muziek, films en boeken te downloaden, ook als de bron onrechtmatig is. Voor software en games geldt dit niet. Wie een programma gekocht heeft, mag er een reservekopie van maken, maar software of games downloaden is echter wat anders dan een reservekopie maken. Het openbaar maken (aanbieden) van auteursrechtelijk beschermde muziek, films, games en boeken is voorbehouden aan de rechthebbenden. Er mag geen digitale kopie van die werken naar het Internet of Usenet geüpload worden. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan via uitwisseldiensten auteursrechtelijk beschermde muziek, films, games en boeken aan te bieden. Bekijk hier de huidige stand van zaken.

Peer-to-peer (p2p)

Peer to peer netwerken zijn netwerken waar gebruikers bestanden zoals films, foto's, documenten en natuurlijk muziek kunnen uitwisselen. Meestal zonder tussenkomst van een centrale server. Rechtstreeks van gebruiker tot gebruiker. Peer staat voor gelijke. In deze netwerken kunnen computers zowel ontvangen (client) als versturen (server). Bekende peer-to-peer programma's zijn KaZaa, Azureus, Limewire en eMule. Het nadeel van deze vorm van downloaden is het feit dat veel bestanden malware (kwaadaardige software) bevatten. Het voordeel is de hoeveelheid bestanden die via dit netwerk beschikbaar zijn.

FTP, mIRC of DC++

Andere downloadmethodes zijn FTP, mIRC en DC++. FTP ( File Transfer Protocol) is een protocol speciaal ontworpen voor het verzenden en ontvangen van bestanden. Vaak worden toegangsgegevens tot de FTP-server alleen gedeeld in een besloten gemeenschap. Dit maakt het een relatief veilige en betrouwbare manier van downloaden. DC++ is een programma om toegang te krijgen tot het DirectConnect peer-to-peer netwerk. Op dit netwerk kunt u bestanden delen met andere gebruikers. mIRC is van origine een chatprogramma, maar kan ook gebruikt worden om bestanden te downloaden. Door specifieke commando's in te voeren kan een aanvraag worden ingediend voor het downloaden van een specifiek bestand.

Bittorrent

Bittorent is een vorm van p2p dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads regelt. Dit centrale punt is de zogenaamde "tracker". U wordt met deze tracker verbonden zodra u een torrent bestand hebt gedownload. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben (seeds) en zorgt ervoor dat de aanbieders en vragers met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig. De tracker weet al wie de aanbieders zijn. Bittorent is bekend bij veel mensen en bevat daarom ook veel bestanden. Omdat dit netwerk ook leunt op een p2p principe zijn veel bestanden helaas geïnfecteerd met malware.

Nieuwsgroepen

Usenet of in het Nederlands nieuwsgroepen zijn ontstaan in de jaren 80 om nieuwsberichten met elkaar te delen. Het is te vergelijken met een forum waarmee men elkaar via berichten kan voorzien van nieuwe informatie. Om gebruik te kunnen maken van nieuwsgroepen moet u verbonden zijn met een nieuwsserver. Op deze nieuwsserver staan de benodigde bestanden die u kunt downloaden. Alle nieuwsservers zijn met elkaar verbonden en gesynchroniseerd met elkaar. Om toegang te krijgen tot deze servers kunt u gebruik maken van een gratis of een betaald abonnement. Het voordeel van het betaalde abonnement is dat er enorme downloadsnelheden behaald kunnen worden en er meer oudere bestanden gedownload kunnen worden (hoge retentie). Het nadeel van deze manier van downloaden is dat technische kennis vereist is.

Conclusie

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er veel verschillende vormen van downloaden met ieder zijn voor- en nadelen. In dit artikel staan alleen gratis download programma's, maar er bestaan ook veel betaalde diensten zoals iTunes en Netflix. Ook zijn er nog streaming diensten waarbij er online naar muziek kan worden geluisterd of video's bekeken kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Spotify of YouTube. Heeft u de nodige technische kennis en geen probleem met het nemen van een betaald abonnement, dan zijn nieuwsgroepen de beste keuze. Heeft u weinig technische kennis en durft u het risico te nemen dat uw computer geïnfecteerd kan raken met malware, dan is een vorm van p2p de voor de hand liggende keuze.

Update 01-05-2014:

Het Europese Hof oordeelde op 10 April 2014 dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet deugdelijk was. Als reactie op deze afspraak is er besloten door Ministerie van Veiligheid en Justitie om per direct het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te verbieden. Kortom, er is een downloadverbod in Nederland van kracht. Lees het artikel over het downloadverbod in Nederland

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?