Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Hoe werken rugged laptops?

Hoe werken rugged laptops?

Door: -

Laten we beginnen met wat een rugged laptop is. Een rugged laptop is een laptop welke speciaal ontworpen is om te functioneren in ruige omstandigheden en omgevingen zoals sterke vibraties, extreme temperaturen en extreem droge of stoffige omgevingen. Niet alleen de behuizing is speciaal ontworpen maar ook zijn de interne componenten aangepast. In dit artikel gaan we je kort uitleggen hoe rugged laptops werken.

Bedrijven als Getac, Panasonic en Dell bieden laptops aan welke meer gelijkenis hebben met black box dan een reguliere consumenten laptop. Hoe sterk zijn deze laptops en waardoor zijn ze in staat om in extreme omstandigheden en omgevingen te kunnen functioneren? Om te starten zullen we twee van de meest voorkomende omgevingsgevaren behandelen, namelijk water en stof. Omdat waterdruppels en stofdeeltjes erg klein zijn maken rugged laptops gebruik van meer technieken dan enkel de behuizing water- en stofdicht te maken. De componenten in een dergelijke laptop kunnen afgesloten worden door technieken als spuitgieten welke niet alleen kunnen beschermen tegen water, maar ook bij het langdurig gebruik in extreme omgevingen. Een voorbeeld hiervan kan een soldaat zijn die ingezet is in een tropische omgeving. In sommige gevallen worden de afgesloten componenten zelf omhult door niet-geleidend materiaal om ervoor te zorgen dat niets in aanraking kan komen met de kwetsbare componenten. Dit wordt ook wel potting genoemd. Potting is ook een erg effectieve techniek om componenten te beschermen tegen het laten vallen van de laptop en vibraties. Je kan het zien alsof je een kwetsbaar product inpakt met noppenfolie. Sommige rugged laptops gebruiken niet deze techniek maar brengen een laagje waterdicht materiaal aan op de kwetsbare componenten. Ook brengen ze dan aluminium versteviging aan om schokken te absorberen.

Hoe moet de laptop zijn warmte kwijt als de componenten omhult zijn? Deze afdichtingsmiddelen hebben speciale warmtegeleidende eigenschappen waardoor de hitte afgevoerd kan worden. Een andere techniek is het plaatsen van ventilatoren op strategische plekken in de laptop waardoor water en stof niet de laptop kan binnendringen. Dit betekent meestal het plaatsen van een ventilator buiten het door spuit gegoten afgesloten gedeelte of het plaatsen van heatpipes welke door het afgesloten gedeelte lopen.

Het volgende gevaar wat we gaan bespreken is extreme kou. Bij apparatuur welke blootgesteld worden aan extreme kou kan water condenseren op de gevoelige componenten waardoor kortsluiting ontstaat. Om deze reden integreren sommige ultra rugged laptops kleine warmtebronnen.

Maar wie gaat er uiteindelijk nu een rugged laptop gebruiken? Een deel van de reden dat er Łberhaupt rugged laptops bestaan is doordat ze ontworpen zijn aan de hand van een militaire specificatie. Sommige rugged laptops worden zelfs getest in giftige omgevingen en vibraties van het afvuren van kogels. De meest stevige laptops worden zelfs geproduceerd aan de hand van een IP-codering (International Protection Rating) van 69K. Wat betekent dat ze niet alleen beschermd zijn tegen water en stof, maar ook opgewassen zijn tegen hoge temperaturen en zelfs hoge water druk.

Waarom gebruikt niet iedereen dan een rugged laptop? Een van de grote nadelen van een rugged laptop is de beperkte I/O (bijvoorbeeld USB-poorten) omdat ze een potentieel gevaar vormen voor verontreinigingen van buitenaf. Sommige fabrikanten hebben dit probleem opgelost door het I/O gecompartimenteerd te hebben van de rest van de laptop. Naast dit feit kunnen deze rugged laptops erg kostbaar zijn. Dit geldt vooral voor militaire gespecificeerde rugged laptops welke wel tienduizend euro kunnen kosten.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?