Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

IPV4 vs IPV6

IPV4 vs IPV6

Door: -

Het Internet Protocol

Het Internet Protocol regelt de uitwisseling van data tussen apparaten op verschillende netwerken. Het heeft twee hoofdtaken en voor beide is een vergelijking te maken met de post. De eerste taak is de adressering van systemen. Stelt u zich voor dat iedereen op de wereld een eigen methode verzint om brieven naar elkaar te sturen, dit zal leiden tot chaos en dat werkt niet. Het Internet Protocol zorgt voor adressering, vergelijkbaar met een adres label op een pakketje, genaamd Ďheaderí. De tweede taak is routering. Routering zorgt ervoor dat de kortste route gevonden en geselecteerd wordt voor het verzenden van uw data over verschillende netwerken. Dit wordt gedaan door routers en is wederom vergelijkbaar met het verzenden van een pakketje. Als u een pakketje verzend naar bijvoorbeeld Duitsland dan zal deze niet eerst langs Spanje of Frankrijk gestuurd worden, maar deze zal via de kortste route naar Duitsland gaan.

IPv4 en de tekortkomingen

Dit lijkt allemaal erg logisch, maar er is een probleem met onze huidige standaard Ipv4. Dit is de eerste officiŽle en niet experimentele versie van het Internet Protocol en de hoeksteen van het internet zoals we het nu kennen. Het heeft echter maar weinig wijzigingen ondervonden sinds de ontwikkeling in de jaren zeventig, toen was de digitale lifestyle van tegenwoordig, met alle apparatuur die verbonden is met het internet, nog science fiction. Hierdoor zijn er beperkingen ontstaan in Ipv4 die de nieuwe Ipv6 moet gaan oplossen. Met Ipv4 zijn er 4 miljard unieke IP-adressen beschikbaar op de wereld. Dit klinkt veel, maar het is echter niet genoeg om alle apparaten op de wereld te voorzien met een uniek IP-adres. Zonder een uniek IP-adres is niet te garanderen dat een data pakketje daadwerkelijk arriveert bij de juiste ontvanger. Ipv6 vervangt het 32 bits adres van Ipv4 met een 128 bits adres. Dit zorgt voor ongeveer 340 biljoen biljoen biljoen beschikbare adressen, wat neer komt op miljarden beschikbare adressen per persoon.

Network Address Translation

Uit de bovenstaande uitleg herrijst de vraag hoe we, met vier miljard adressen tot nu toe, het hebben kunnen redden? Naast het hergebruik van IP-adressen, is het gebruik van Network Address Translation de grootste methode geweest om het tekort van IP-adressen tegen te gaan. Network Address Translation (NAT) zorgt ervoor dat verschillende computers in een netwerk gebruik kunnen maken van dezelfde internetverbinding en daarmee hetzelfde (publieke) IP-adres. Zo kan uw computer op uw werk hetzelfde (lokale) IP-adres hebben als uw computer thuis. Waarom blijven we dan niet gewoon NAT gebruiken? Deze methode heeft de voordelen dat er eenvoudig van Internet Service Provider (ISP) veranderd kan worden en het biedt goede controle over het netwerk. Ook wordt de firewall-achtige functie, welke inherent is aan NAT, als voordeel beschouwd. Helaas werkt NAT niet goed samen met Ipsec, wat een standaard is voor de beveiliging van internetprotocol (IP) door middel van encryptie en/of authenticatie. Ook zorgt het voor slechtere prestaties en het verhoogt de complexiteit.

IPv6 en de toekomst

Door Ipv6 kan elk apparaat met elkaar communiceren in het netwerk en dat levert direct prestatiewinst op. Daarnaast kunnen apparaten zichzelf configureren in een netwerk, in tegenstelling tot IPv4 waar ze afhankelijk zijn van DHCP om een IP-adres te krijgen. Daarnaast is de header data, welke meegestuurd wordt bij elk pakketje, gestript voor prestatiewinst en beter voorbereid voor toekomstige functies. Het probleem met de tekorten aan IPv4 IP-adressen is al lang bekend, dus waarom zijn we een aantal jaar geleden dan nog niet overgestapt naar IPv6? Het antwoord is compatibiliteit. Een IPv4 websites bezoeken van een IPv6 systeem werkt niet, er is geen compatibiliteit voor Ipv4 aanwezig. Dat gezegd hebbende kunnen veel apparaten en systemen zoals computers en smartphones geŁpgraded worden met nieuwe firmware en hardware om IPv6 te ondersteunen. Bovendien zijn de meeste apparaten tegenwoordig al standaard geschikt voor IPv6. Het ligt dus niet aan de consument, maar aan de Internet Service Providers (ISP). Het vernieuwen van apparatuur, welke kan omgaan met beide Internet Protocollen of alleen IPv6, is erg duur. Bovendien levert het niet direct voordelen op voor de gemiddelde klant.

Conclusie

IPv6 heeft duidelijke verbetering ten opzichte van IPv4 en enorm veel potentie. Helaas zullen we nog wat geduld moeten hebben totdat we hiervan gebruik kunnen maken.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?