Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Laser of optische muis?

Laser of optische muis?

Door: -

Er zijn een aantal technieken waarvan een muis gebruik kan maken. Deze technieken hebben voor- en nadelen welke wij in dit artikel zullen toelichten.

Optische muizen

Optische muizen gebruiken een of meerdere LEDís om als het ware fotoís te maken van het oppervlak eronder om de bewegingen van de muis over het oppervlak te volgen. Dit in tegenstelling tot de track ball muis die een fysieke bal gebruikt die onder de muis rolt om beweging te detecteren. Optische muizen hebben een veel bredere compatibiliteit met verschillende oppervlakken in vergelijking met de track ball muizen. In vergelijking met laser muizen hebben ze lagere DPI sensoren; gemiddeld 200-800 DPI, maar kunnen zo hoog gaan als 4000 DPI die geprefereerd kan worden door gamers boven laser muizen. DPI staat voor Dots Per Inch en vertegenwoordigd de nauwkeurigheid van de muis.

Laser muizen

Lasermuizen zijn de nieuwere technologie en hebben een aantal voordelen in vergelijking met optische muizen. Afhankelijk van het type laser kan het gebruikt worden op een bredere verscheidenheid aan oppervlakken; optische muizen kunnen alleen gebruikt worden op ondoorzichtige oppervlakken terwijl laser muizen ook op spiegelende oppervlakken zoals glas kunnen worden gebruikt. Logitecs Ďanywhere mouseí gebruikt gebruikt een infrarood laser zodat het vrijwel overal op werkt. Ook zijn laser muizen meer accuraat en kunnen een DPI van wel 8200 hebben wat significant meer is dan de optische muizen op de markt. Door gamers worden ze vaak ook beschreven als meer precies.

Gaming

Wat gaming betreft; er wordt geclaimd dat je het beste een muis kan aanschaffen die geoptimaliseerd is voor het type spel dat je wilt spelen. Wanneer je een spel wilt spelen dat op 3000 DPI is, kun je beter geen muis kopen die op 8200 DPI zit en deze dan naar beneden zetten, omdat deze dan misschien wel frames overslaat. Objectief is dit echter nog niet geverifieerd. Dit is de reden waarom sommige gamers optische muizen blijven verkiezen boven lasermuizen, terwijl de laatstgenoemde over het algemeen meer precies, accuraat maar ook duurder zijn.

Conclusie

We hebben u alle nodige informatie gegeven om een weloverwogen besluit te nemen wat voor u de beste muis is. Hopelijk kunt u hiermee vooruit.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?