Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Linux

Linux

Door: -

Linux is ontwikkeld door Linus Torvalds, een student aan de universiteit in Helsinki, en zag meer dan 25 jaar geleden voor het eerst het licht. Het was een revolutie met zijn opensource (gratis) model dat in groot contrast stond met andere software giganten zoals Microsoft welke zijn software gesloten hield om controle te behouden over de ontwikkeling en verspreiding van software. Linux is dus gratis beschikbaar voor iedereen, echter de naam ďLinuxĒ is auteursrechtelijk beschermd.

Door de hoge compatibiliteit van software en randapparatuur is Windows voor het dagelijks gebruik aan te raden. Maar omdat Windows een gesloten besturingssysteem is moeten ontwikkelaars en gebruikers in een relatief gesloten systeem werken met bepaalde restricties over wat je kan doen. Iedereen die ooit gebruik heeft gemaakt van de nieuwe Windows Update functionaliteiten in Windows 10 weet wat hiermee bedoelt wordt. De updates zijn namelijk niet meer optioneel.

Linux heeft daarentegen een compleet open kernel (kern), het deel van het besturingssysteem waarmee een link wordt gelegd met de hardware en software. Dit betekent dat het gratis gebruikt kan worden. Er bestaan verschillende distributies (distros) van Linux waarbij Linux geleverd wordt met verschillende desktop omgevingen en software. Dit alles werkt samen met de kernel, wat het samen een compleet besturingssysteem maakt. Voorbeelden van verschillende distributies welke vaak gebruikt worden als vervanging van Windows zijn Ubuntu en Mint. Ook Android is gebaseerd op de Linux kernel. Linux wordt zelfs gebruikt op bepaalde supercomputers.

De focus op stabiliteit en veiligheid in vergelijking met Windows, welke zich meer richt op gebruiksgemak, heeft Linux zich enorm populair gemaakt voor het gebruik op servers en systeem kritieke toepassingen. Linux draait over het algemeen ook lichter en vraagt minder van een computersysteem dan Windows. Dit kan ook erg handig zijn voor thuisgebruikers welke de snelst mogelijke ervaring willen op een oudere of tragere computer. Dit kan ook handig zijn voor professionals met servers waarbij een hoge efficiŽntie wordt geŽist.

Alhoewel dit allemaal geweldig klinkt is het niet meteen een goed idee om je Windows computer over te zetten naar Linux. Er is over de loop van 10 jaar veel werkt gestoken in het gebruikersvriendelijk maken van Linux, maar er blijft nog steeds een relatief hoge leercurve. In het bezit zijn van technische kennis is dus vereist. Zelfs bij distributies die meer de nadruk hebben gelegd op gebruiksgemak is er wat tijd nodig om hieraan gewend te raken als je alleen nog gebruik hebt gemaakt van Windows of Mac. Een voorbeeld is dat de meeste software niet geÔnstalleerd wordt door het uitvoeren van een installatiebestand (.exe) net zoals dit gebeurd in Windows. Dit gebeurt door een package manager waarbij de software gedownload wordt van een specifieke centrale opslagplaats voor elke Linux distributie. Het is te vergelijken met een App Store op je telefoon. Dit kan wat beperkend klinken als het vergeleken wordt met het vinden en installeren van software via het internet, maar er is echter een groot aanbod aan software te downloaden via deze package managers. Bovendien is een groot deel gratis.

Voor meer informatie over Linux kun je opensource.com raadplegen. Deze website bevat een enorm aantal Linux gerelateerde artikelen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?