Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Monitor LED,  LCD, OLED

Monitor LED, LCD, OLED

Door: -

In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van verschillende type schermen zodat u een weloverwogen en geÔnformeerd besluit kunt nemen over het type scherm dat voor u het meest geschikt is.

LCD

De meest voorkomende beeldschermen zijn liquid crystal displays (LCD). Dit scherm heeft een backlight, meestal fluoriserend met een LCD scherm aan de voorkant, LCD produceert zelf namelijk geen licht. De kleuren en beelden komen uit dit LCD scherm. Het nadeel is dat het nooit een echte diepe zwarte kleur kan produceren omdat het scherm niet helemaal donker of ondoorzichtig is. De voordelen zijn dat ze relatief goedkoop zijn en erg dun in tegenstelling tot de oude tvís en computer monitoren.

LED

LED (Light Emitting Diode) is een LCD scherm met een LED backlight (achterverlichting). Voordelen hiervan zijn een lager energiegebruik, een nog dunner scherm en met de duurdere LED schermen is er een optie tot microdimming; dit betekent dat de LCD zwart wordt en de LED verlichting erachter gedimd wordt om de kleur zwart veel dieper en echter te maken. LED tvís zijn dus hoogwaardige LCD schermen.

Plasma

Plasma schermen hebben uitstekende diepe zwartkleuren omdat ze in plaats van een scherm met daarachter een licht, zelf zijn eigen verlichting produceert. Ook hebben plasma schermen extreem snelle reactietijden waardoor ze perfect zijn voor gamen. Het nadeel is, in tegenstelling tot LCDís en vooral LED schermen, dat de kleuren vaag kunnen lijken. Ook kunt u in een omgeving met natuurlijk licht last hebben van glans/schittering op het scherm omdat de voorkant meestal gemaakt is van glas. Dit geldt niet in een totaal donkere ruimte.

OLED

Deze schermen zijn er nog niet veel te koop en zijn nog erg duur. Ze hebben een aantal voordelen ten opzichte van een LCD scherm. Ze hebben hoge reactietijden en produceren een diepere zwarte kleur omdat OLED zijn eigen licht creŽert in tegenstelling tot de LCD en LED waar sprake is van een scherm met verlichting erachter.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?