Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Netneutraliteit

Netneutraliteit

Door: -

Netneutraliteit is een onderwerp wat de laatste tijd veel in het nieuws is. Dit artikel gaat over wat netneutraliteit inhoudt, hoe het wettelijk is vastgelegd, waarom deze onder druk staat en wat je hier als consument van merkt.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit houdt in dat alle diensten op het internet gelijkwaardig behandeld worden. Een Word document dat gedownload wordt mag dus niet sneller of eerder afgehandeld worden dan het streamen van een video via streamingsdiensen zoals YouTube en Netflix. Voorstanders zeggen dat het oneerlijke concurrentie voorkomt (een streamingsdienst kan dus niet een provider betalen zodat zijn dienst sneller is als die van een concurrent), maar tegenstanders zeggen dat je internet sneller kan maken door bepaalde (streamings)diensten te blokkeren.

Netneutraliteit en de wet

In Nederland is netneutraliteit wettelijk vastgelegd. Volgens de telecomwet mogen providers geen diensten blokkeren of belemmeren, en moeten ze alle data gelijk behandelen. Er zijn echter uitzonderingen, zo is het toegestaan om bepaalde types data te beperken of te blokkeren om opstoppingen te voorkomen. Dit gebeurd bijvoorbeeld in de trein waar videostreamingsdiensten worden geblokkeerd. Een voorwaarde is wel dat alle videostreaming diensten geblokkeerd dienen te worden. Ze mogen dus niet bijvoorbeeld YouTube blokkeren en Netflix toestaan.
Verder mogen providers diensten blokkeren zodat hulpdiensten beter hun werk kunnen doen. Telefoonlijnen kunnen dus worden uitgeschakeld om de bereikbaarheid van 112 te garanderen. Volgens de Nederlandse wet mogen providers niet aan ďzero-ratingĒ doen. Dit houdt in dat providers de gebruikte data van een bepaalde dienst niet factureren. T-Mobile wil bijvoorbeeld abonnees de mogelijkheid geven om onbeperkt muziek te streamen via muziek streamingsdiensten, zoals Spotify, zonder daarvoor kosten in rekening te brengen of de MBís af te halen van hun mobiele databundel. Volgens de nieuwe Europese regelgeving mag dit echter wel. In dit geval heeft de ACM (autoriteit consument en markt) aan T-Mobile verklaart dat ze zero-rating waarschijnlijk gaan verbieden. T-Mobile heeft aangegeven een rechtszaak aan te spannen wanneer dit gebeurt.

Netneutraliteit onder druk

De Nederlandse netneutraliteit staat onder druk. Dit komt omdat er in het Europese parlement een nieuwe wetgeving is aangenomen die veel meer uitzonderingen kent dan de Nederlandse wetgeving. Deze wetgeving gaat uiterlijk eind april 2017 van kracht, en de Nederlandse wetgeving over netneutraliteit komt hierbij te vervallen. De grootste verschillen zijn bijvoorbeeld dat volgens de Europese regelgeving providers diensten wel mogen behandelen als Ďspecialistische dienstení, dit type diensten wordt niet nader verklaard in de regelgeving en valt buiten de normale regels. Dit mag niet volgens de Nederlandse wet. Ook staan ze zero rating toe, en mogen ze al verkeer afknijpen als er drukte verwacht wordt. In de Nederlandse regelgeving mag dit alleen als de drukte er is. Verder mogen providers dataverkeer sneller of langzamer afhandelen op basis van het type verkeer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld versleuteld verkeer langzamer laten gaan.

Conclusie

Zonder netneutraliteit zou er veel oneerlijke concurrentie zijn. Een streamingsdienst zoals Spotify zou bijvoorbeeld een provider geld kunnen betalen om verkeer van een kleinere concurrent langzamer te laten gaan, waardoor hun eigen dienst veel aantrekkelijker wordt voor consumenten. Het is daarom, in onze optiek, goed dat netneutraliteit bestaat.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?