Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Netwerkkabels

Netwerkkabels

Door: -

Netwerkkabels (Ethernet) en aansluitingen (RJ45) heeft u vast wel een keer gezien. Deze zitten namelijk vaak aan de achterkant van je computer, router of switch.

Aanduidingen

Omdat de ingangen en kabels oppervlakkig erg op elkaar lijken moet je soms naar de kleine details kijken (cijfers die erbij staan) om te zien op welke snelheid het apparaat kan draaien. Een andere optie is kijken op de website van de fabrikant of de zijkant van de doos. De manier waarop fabrikanten de snelheden neerzetten kan vaak variŽren wat het lastig maakt. Zo kan 1 Gigabit per seconde op de volgende manieren worden weergegeven: 1000Mb/s, 10/100/1000, 1Gbps, 1 GbE.

Meest voorkomende kabels

De meest voorkomende kabels zijn CAT.5e die bij 100 m een snelheid van 1 Gbps kan behalen en bij 55 m kan deze 10 Gbps halen. Een CAT.6 kan bij 100 meter die volle 10 Gbps behalen. Het is niet altijd makkelijk om te zien wat voor kabel het is; kijk hiervoor naar de kleine lettertjes die op de kabel gedrukt staan, deze vertellen je precies met welk type kabel je te maken hebt. Het vertelt je de dikte van de draad zowel als de classificatie.

Prestatie problemen

Het is vaak vrij makkelijk om te zien of er een prestatieprobleem is met je netwerk; zo zal het bestand wat normaal maar 10 seconden duurt om te verplaatsen er nu ineens 100 seconde over doen, omdat het met een lage snelheid gaat. Meestal wordt het probleem niet veroorzaakt door de netwerkkaart zelf, maar ligt het ergens anders aan.

Het volgende wat je kan doen is het controleren van de kabel zelf; heb je ergens scherpe bochten of een kink in de kabel zitten? Deze kunnen problemen veroorzaken en kunnen ervoor zorgen dat je signaal verslechterd. In dat geval kan het recht leggen van de kabel het probleem oplossen.

Het laatste wat je kan doen is controleren of je misschien een te lange kabel gebruikt. Als je bijvoorbeeld een kabel van 100 meter hebt en je denkt dat het wel goed zit omdat deze ook de classificatie voor 100 meter heeft. Wat nou als deze weer een 5m of 1m kabel heeft die naar een ander apparaat loopt? Dan kun je in de problemen komen met de afstanden.

Dus als je al deze dingen gecheckt hebt en je hebt nog steeds niet de connectie die je nodig hebt dan wordt het misschien tijd om je kabel te vervangen door een kabel met een hogere classificatie en snelheid en dus ook een hogere interne kwaliteit.

Conclusie

Er zijn een hoop verschillende kabels met ieder een aparte specificatie. Kijk daarom goed welke kabel waarvoor geschikt is. Heb je prestatie problemen met de kabel? Lees dan de bovenstaande alinea na om de meest voorkomende probleem om te lossen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?