Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Ondersteuning voor Windows XP wordt beŽindigd

Ondersteuning voor Windows XP wordt beŽindigd

Door: -

Het einde van de ondersteuning van Windows XP is al een tijd geleden aangekondigd en nu is het zover; de ondersteuning voor Windows XP is op 8 April beŽindigd. Wat betekent de beŽindiging van de ondersteuning en waarom is dit? Dit artikel geeft antwoorden op onder andere deze vragen.

Waarom wordt Windows XP niet meer ondersteund?

Het is inmiddels alweer 13 jaar geleden dat Microsoft, het bedrijf dat Windows maakt, Windows XP op de markt heeft gebracht. Ondertussen zijn we alweer drie Windows versies verder; Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.1. Er is een eenvoudige vergelijking te maken met een auto waar geen onderhoud en reparaties meer aan worden gepleegd. Dit maakt het uiteraard erg gevaarlijk om mee op de weg te gaan. Omdat Microsoft de veiligheid van het besturingssysteem niet meer kan garanderen hebben ze besloten de ondersteuning voor Windows XP te beŽindigen.

Wat betekent de beŽindiging van de ondersteuning?

Het sleutelwoord is veiligheid. Fouten of kwetsbaarheden die gevonden worden in besturingssystemen, dus ook Windows XP, worden verholpen door middel van updates. Deze updates zullen niet meer gemaakt en uitgegeven worden. Dit betekent dat fouten en kwetsbaarheden die ontdekt worden niet meer gedicht gaan worden en kunnen daardoor dus misbruikt worden door bijvoorbeeld hackers. Computers met Windows XP worden dus met de dag onveiliger.

Wat kunt u hieraan doen?

U kunt ervoor kiezen om niks hieraan te doen. Uw computer zal gewoon blijven werken, maar wees er dan wel van bewust dat u werkt op een onveilig computersysteem. Zelf als u een virusscanner heeft is uw computer nog steeds kwetsbaar.

Er is ook een mogelijkheid om uw systeem te upgraden, ofwel vernieuwen naar een nieuw besturingssysteem. Het is momenteel mogelijk om uw computer te upgraden naar Windows 7 of Windows 8.1. Dit betekent dat er een nieuwe Windows gekocht en geÔnstalleerd dient te worden. Of uw computer geschikt is voor een nieuwe Windows kan van te voren worden gecontroleerd, maar bij het grootste deel van de computers is dit wel mogelijk. Belangrijk is om een keuze te maken tussen Windows 7 of Windows 8.1. Het grootste verschil tussen deze twee besturingssystemen is het feit dat Windows 7 qua uiterlijk het meeste lijkt en vergelijkbaar werkt als Windows XP. Bij de overstap naar Windows 8.1 is het verschil groter en dus de overstap groter. Meer informatie over Windows 8 is te vinden op onze website www.bestitdiensten.nl op de pagina artikelen.

De installatie van een ander (gratis) besturingssysteem is ook mogelijk. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan Ubuntu. Dit is een op Linux gebaseerd besturingssysteem welke anders werkt dan Windows. Om deze reden is dit alleen aan te raden aan hobbyisten en gevorderde gebruikers.

De laatste optie is een nieuwe computer kopen. De nieuwe computers bevatten standaard de nieuwste Windows 8.1. Het nadeel hiervan is dat u bij deze optie het meeste geld kwijt bent.

Conclusie

Het is erg onverstandig om uw computer te blijven gebruiken als deze voorzien is van Windows XP. Het is daarom ook verstandig om uw computer te laten voorzien van een nieuwe Windows. Daarnaast bestaat er natuurlijk ook altijd de optie om een nieuwe computer te kopen. Mocht u een ervaren gebruiker of hobbyist zijn dan kunt u proberen om een open source besturingssysteem te gebruiken zoals Ubuntu.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?