Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Partities

Partities

Door: -

Vroeger was het nodig om de harde schijf op te delen ofwel te partitioneren. Dit was vooral het geval als er gebruik werd gemaakt van een harde schijf met een hoge capaciteit in combinatie met een oud besturingssysteem zoals Windows 95. Hierdoor werd een harde schijf wel eens opgedeeld in meer dan 10 partities door beperkingen in het bestandssysteem die ervoor zorgde dat grote partities niet mogelijk waren. Tegenwoordig wordt in Windows gebruik gemaakt van het NTFS bestandssysteem waardoor het opdelen van een harde schijf in partities niet meer nodig is, maar dit kan wel erg handig zijn.

Wat is precies partitioneren en waarom is het dan tegenwoordig nog steeds relevant als het niet meer nodig is? Partitioneren is het opdelen van een fysieke harde schijf in meerdere zogenaamde logische schijven ook wel volumes genoemd. Een besturingssysteem behandelt deze volumes alsof het compleet afgescheiden fysieke harde schijven zijn. Elk volume op een gepartitioneerde harde schijf heeft een eigen letter, bijvoorbeeld C of D. Ook heeft het een eigen folder structuur en bestandssysteem.

Dus als je gebruikt maakt van ťťn harde schijf in je computersysteem kan je gebruik maken van verschillende functionaliteiten zoals het creŽren van een verborgen partitie. Deze partitie heeft geen eigen letters waardoor de gemiddelde computergebruiker zich geen toegang kan verschaffen tot deze partitie. Dit wordt ook gebruikt door computerfabrikanten die een verborgen partitie gebruiken als recovery partitie voor het herstel van de computer mocht dit nodig zijn. Een andere functionaliteit is het installeren van meerdere besturingssystemen zoals Windows en Linux. Op deze manier kan er gebruik worden gemaakt van beide besturingssystemen op dezelfde harde schijf.

Het hebben van meerdere partities kan je helpen om je data veilig te stellen in het geval dat er iets gebeurt met de partitie waar het besturingssysteem op is geÔnstalleerd. Een populaire manier om dit te doen is om alle persoonlijke data op een aparte partitie te zetten. Als je besturingssysteem getroffen wordt door bijvoorbeeld een virus, kun je eenvoudig het besturingssysteem opnieuw installeren zonder dat de persoonlijke data aangetast wordt. Let wel op dat deze manier geen enkele bescherming biedt voor je persoonlijke data op het moment dat je harde schijf defect raakt.

Partities kunnen ook handig zijn bij langzame harde schijven door een techniek genaamd Short Stroking. Door de manier waarop een harde schijf werkt wordt de data die zich aan de buitenkant van de harde schijf bevindt sneller gelezen. Met Short Stroking kan een partitie gecreŽerd worden die zich enkel aan de snellere buitenkant van de harde schijf bevindt. Dit is dus een goede locatie om programma's te installeren waartoe snel toegang verschaft moet worden. Uiteraard is het vervangen van de harde schijf met een SSD (Solid State Drive) hiervoor nog altijd de beste optie.

Hoe kun je dan een partitie creŽren? Er zijn tientallen manieren om dit te doen. Bij de installatie van een besturingssysteem, zoals Windows, is meestal de mogelijke aanwezig om de harde schijf op te delen in partities. In Windows kan gebruik worden gemaakt van schijfbeheer om volumes aan te maken, vergroten of te verkleinen. Er bestaat ook speciale software hiervoor zoals Paragon Hard Disk Manager.

Er bestaan echter ook nadelen aan partitioneren. Door de zogenoemde overhead van een bestandssysteem, resulteert het partitioneren van een harde schijf in meerdere partities in een lagere bruikbare opslagcapaciteit dan een harde schijf met slechts ťťn partitie. Ook moet je Windows configureren om bijvoorbeeld je persoonlijke data te laten opslaan op een andere partitie. Hetzelfde geldt voor programma's; het is niet mogelijk om een programma te installeren op een partitie en deze vervolgens te verplaatsen naar een andere. Dit betekent dat als programma's geÔnstalleerd staan op een andere partitie er bij een crash of herinstallatie van het besturingssysteem deze later allemaal opnieuw geÔnstalleerd dienen te worden.

We kunnen tot de conclusie komen dat partities tegenwoordig nog steeds relevant zijn en diverse functies kunnen vervullen. Als je het type persoon bent die het prettig vind om bijvoorbeeld zijn persoonlijke data gescheiden te houden in het geval van een complicatie in het besturingssysteem is partitionering een goede manier. Onthoudt echter dat dit niet hetzelfde is als een back-up.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?