Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Pc of Mac

Pc of Mac

Door: -

Wat is nu het beste? Een pc of een mac? Deze discussie woedt al sinds het begin van de komst van de eerste pc's en mac's. De keuze is erg afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, eisen en wensen. Het hangt er dus vanaf wat voor een gebruiker u bent. De PC en de Mac hebben beiden enthousiaste gebruikers en het is dus erg moeilijk om een goede keuze te maken. Dit artikel is geschreven om helderheid te geven door de belangrijkste verschillen in kaart te brengen en de positieve en negatieve eigenschappen van beide apparaten te belichten.

Uiterlijk en gebruikers

Het eerste wat meteen opvalt is het verschil in uiterlijk. Apple besteedt veel tijd en geld aan het ontwerp van de mac, dit is goed terug te zien aan de vormen en kleuren die gebruikt worden. Bij een pc daarentegen ligt de nadruk niet zo sterk op het uiterlijk en de pc is daarom ook vaak visueel minder aantrekkelijk. Er zijn ook pc's waarbij het uiterlijk wel mooi is, maar dit is volledig afhankelijk van het ontwerp van de fabrikant. Mac computers worden veel gebruikt door creatieve bedrijven in branches zoals; marketing, reclame, journalistiek of grafisch. De belangrijkste reden hiervoor is dat een mac erg geschikt is voor de bewerking van video, audio en grafische ontwerpen. Pc's kunnen dit ook, maar worden vooral thuis gebruikt en zijn beter voor het spelen van spelletjes (gaming). Ook in de meeste kantoren wordt gebruik gemaakt van een pc, omdat het beheer, ondersteuning en de mogelijkheden hiervan groter zijn.

Gebruikersinterface

Een van de grootste verschillen is de gebruikersinterface. Een gebruikersinterface is een manier van interactie met een computer waarbij grafische beelden en tekst gebruikt worden. Door de filosofie van Apple is er hier ook erg veel aandacht geschonken aan het visueel aantrekkelijk maken van de gebruikersinterface. Hierdoor wordt over het algemeen de gebruikersinterface van een mac grafisch aantrekkelijker gevonden. Microsoft probeert echter bij elke nieuwe versie van Windows haar interface aantrekkelijker te maken. Dit is ook het geval bij Windows 8 door de nieuwe "modern" interface. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak.

Besturingssysteem

De gebruikersinterface van beide apparaten is anders doordat het zogeheten besturingssysteem verschilt. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u gebruik kunt maken van uw systeem. Een mac is uitgerust met het besturingssysteem mac OS X. Het besturingssysteem van een mac is traditioneel stabiel en crasht maar zelden. Dit komt omdat Apple zowel de hardware (mac computer) als het besturingssysteem (mac OS) in eigen beheer heeft met als doel een harmonie tussen hardware en software te creren. Pc's daarentegen worden door verschillende fabrikanten gefabriceerd en worden over het algemeen uitgerust met het Windows besturingssysteem waardoor het moeilijker wordt om stabiliteit te garanderen. Dit zorgde in het verleden nog wel eens voor crashes en werden de gebruikers geconfronteerd met het "blauwe scherm". Maar de afgelopen jaren heeft Microsoft het besturingssysteem betrouwbaarder gemaakt. Een ander verschil is de vatbaarheid voor virussen. Doordat het Windows besturingssysteem het grootste deel van de markt in handen heeft is het voor hackers en virusmakers het aantrekkelijkst om pc's aan te vallen. Een kanttekening is dat door de stijgende populariteit van een Apple het steeds aantrekkelijker wordt voor hackers om ook het vizier op mac's te richten.

Software

Over het algemeen kan gesteld worden dat het overgrote deel van de software voor het Windows besturingssysteem gemaakt is. De meest populaire en gebruikte software, bijvoorbeeld Microsoft Office, is meestal ook beschikbaar voor de mac. Andersom kan de software van de mac niet op een pc worden gebruikt. Dit betekent in feite dat de mac wint qua compatibiliteit met andere software, aangezien pc's alleen Windows-vriendelijke software ondersteunen. Beide systemen ondersteunen wel de meeste (gratis) open-sourcesoftware. De software voor beide systemen is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te leren.

Kosten

Voor veel mensen spelen de kosten een belangrijke rol. U wilt zoveel mogelijk waar voor u geld. Tot nu heeft de pc de budgetvriendelijke markt beheerst, aangezien de mac's altijd ongeveer 100 tot 500 duurder waren dan een vergelijkbare pc. Deze kloof is echter kleiner geworden. Om deze kloof te overbruggen heeft de mac wel wat concessies moeten doen wat betreft de eigenschappen: geheugen en schijfruimte.

Conclusie

Gemiddeld is het prijsverschil tussen een mac en een vergelijkbare pc nog altijd enkele honderden euro's. Wat betreft het budget moet de mac het afleggen tegen de pc. Maar de mac is over het algemeen wel stabieler. De keuze komt uiteindelijk neer op een persoonlijke voorkeur. Vanwege de prijs en de beschikbaarheid komt de pc als winnaar uit de bus, terwijl de mac meer iets blijft voor de beter bedeelde en computergebruikers die niet van Microsoft houden.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?