Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Raid 0, 1, 10

Raid 0, 1, 10

Door: -

Je hebt vast ergens ooit een referentie gezien naar raid, maar wat betekent het nou? RAID staat voor Redundant Array of Inexpensive Disks en betekent dat meerdere harde schijven gebruikt worden om betere prestatie en of betere betrouwbaarheid te verkrijgen.

Raid 0

Raid 0 gaat vooral over snelheid, het draagt niks bij aan de betrouwbaarheid behalve dat het deze zelfs slechter maakt. Het gaat dus over het gebruik van twee of meer harde schijven waarover de data verdeeld wordt. Dit betekent dat je alle capaciteit behoudt en in theorie heb je twee keer zo veel de lees- en schrijfprestatie. Echter als een van de harde schijven onderhevig is aan een hardware storing verlies je alle data die op beide harde schijven staat. Deze configuratie is dus alleen handig als je regelmatig back-ups maakt of als je voor de meest extreem mogelijke prestatie gaat zoals het runnen van meerdere SSDs.

Raid 0

Raid 1

Raid 1 gaat vooral over betrouwbaarheid. Je krijgt de capaciteit en de prestatie van 1 van de harde schijven, maar als een van je drives stopt behoudt je alle data. Er is geen prestatieverbetering met een raid 1 configuratie, je krijgt gewoon de volle prestatie ervan, maar slechts de helft van de capaciteit die je anders zou hebben. Het voordeel van raid 1 is dat het extreem veilig is dus de meest belangrijke documenten kun je het beste aan deze opstelling vertrouwen.

Raid 1

Raid 10

Raid 10 combineert wat goed is aan de raid 1 en de raid 0. Je neemt 4 harde schijven in beslag, je verdeelt (striped) de data van de eerste twee en de laatste twee. Vervolgens spiegel je ze tegen weer tegen elkaar. Je krijgt dan de dubbele prestatie en capaciteit van een individuele harde schijf, en zelfs als er twee harde schijven defect gaan verlies je nog steeds geen data. Deze optie is aan te raden wanneer snelle prestaties nodig zijn, er ruimte nodig is en je niet wil investeren in een dure raid card solution. Wat als laatste nog belangrijk is om te vermelden is dat raid geen vervanging is voor back-ups, zelfs wanneer je raid draait ben je nog gevoelig voor virussen of het per ongeluk verwijderen van bestanden of andere menselijke fouten. Dus zorgt ervoor dat je regelmatig back-ups maakt.

Raid 10
comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?