Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Ransomware

Ransomware

Door: -

De laatste tijd komt er een bepaald soort malware steeds vaker in het nieuws, namelijk ransomware. Ransomware komt meestal op je computer door een geïnfecteerde e-mail of een trojan attack. Ransomware blokkeert je computer of bestanden en eist betaling voor het deblokkeren. Daarom is het tijd om te bespreken wat dit type malware precies is en wat het zo bijzonder maakt.

Je computer loopt gevaar

De simpelere vormen van ransomware proberen je te misleiden door je te laten denken dat er iets mis is met je computer. Om deze verzonnen problemen te repareren moet je betalen. Een veel voorkomende tactiek zijn banners op een website. Afbeeldingen die met felle kleuren en waarschuwende teksten aangeven dat er iets mis is. Met deze vorm van ransomware heb je vaak nog volledige controle over je computer. Het vervelende is dat deze, vaak irritante, meldingen blijven verschijnen totdat je de malware verwijderd hebt.

Je computer is gebruikt voor illegale activiteiten

Een geavanceerdere vorm van ransomware blokkeert je computer zodat je helemaal niet meer in kan loggen. Veel van deze vormen van ransomware geven bij het opstarten een waarschuwing in de volledige grootte van het scherm met dreigende teksten. Vaak worden logo's van overheidsinstanties zoals de politie of FBI gebruikt. Ook kan je webcam ingeschakeld zijn en je IP-adres worden weergegeven om de druk nog meer op te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is het politie virus. Ook bij dit soort ransomware is de uitweg betaling van een geldbedrag via een niet te traceren betalingsdienst zoals een prepaid creditcard of bitcoin. Het klinkt gek, maar er zijn genoeg mensen die hierin ingetrapt zijn. Bovendien is het verwijderen van deze malware erg vervelend.

Versleutelde bestanden

De ergste vorm van ransomware is het type dat niet alleen je computer blokkeert maar tevens je bestanden versleuteld door middel van encryptie. Hierdoor heb je geen toegang meer tot je bestanden totdat je wederom een geldbedrag betaalt. Het bekendste voorbeeld hiervan is CryptoLocker. Er zijn overigens tientallen varianten hiervan verschenen sinds het begin in 2013. Een ander probleem is dat cybercriminelen niet de meest betrouwbare personen zijn en hierdoor zijn er diverse gevallen waarbij het slachtoffer wel betaald heeft, maar zijn bestanden niet zijn vrij gegeven. Daarnaast zijn er ook type ransomware die zonder je toestemming je geld automatisch innen. Dit kan door bijvoorbeeld al je Bitcoins te stelen.

Hoe kom je ervan af?

Hoe kun je je bestanden veiligstellen zonder te betalen? Veel van de ransomware, welke geen gebruik maakt van versleuteling, zijn te verwijderen door op te starten in veilige modus en hierna antimalware te draaien. Als dit niet werkt kan er gebruik worden gemaakt van een opstartbare USB-stick of DVD met antimalware software om op deze manier de malware te verwijderen. Echter als je een versleutelende variant van ransomware te pakken hebt, dan heb je pech. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een erg sterke versleutelingstechniek die niet gebroken kan worden. De FBI heeft in het verleden zelfs het advies gegeven om dit “losgeld” te betalen.

Conclusie

Tenslotte, maak altijd back-up van je data op een extern medium zoals een externe harde schijf zodat als je getroffen wordt door ransomware je altijd nog je bestanden veilig hebt staan. Daarnaast gebruik je gezonde verstand en trap op internet niet in teksten dat je computer gevaar loopt of problemen heeft. Dit scheelt een hoop zorgen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?