Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Raspberry Pi

Raspberry Pi

Door: -

Wie geÔnteresseerd is in (computer)techniek heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de raspberry Pi. Wat is de raspberry Pi precies en wat kun je ermee? Dit artikel is geschreven om dit te beantwoorden.

Wat is de raspberry Pi?

De raspberry Pi is een computer ter grootte van een creditcard welke ontwikkeld is door de raspberry Pi Foundation in het Verenigd Koninkrijk met computereducatie op school als doel. De raspberry Pi is echter snel populair geworden onder de computerhobbyisten en wordt steeds populairder bij het grote publiek door de brede toepassing en goedkope prijs. Er zijn twee verschillende versies beschikbaar, namelijk model A en model B. Het verschil zit in het feit dat model B beschikt over een ethernetpoort en model B bevat meer intern geheugen. Model B heeft 512mb intern geheugen en model A slechts 256mb. Ook beschikt model B over twee USB-aansluitingen in tegenstelling tot model A dat slechts over ťťn USB-aansluiting beschikt. Beide modellen maken gebruik van dezelfde ARM-processor en videokaart, beschikken over een HDMI poort en hebben een 3,5mm-jack voor audio. De prijzen voor model A en model B zijn respectievelijk Ä25,- en Ä35,- en dit maakt het product nog aantrekkelijker.

Wat kun je met de raspberry Pi?

Maar wat kun je er nu precies mee? Er zijn veel toepassingen voor de raspberry Pi maar de populairste zijn; HTPC (Home Theater PC), NAS en fileserver.

Van de genoemde toepassingen is de HTPC waarschijnlijk het populairst. Vaak wordt bij deze toepassing gebruik gemaakt van XBMC. Het laatstgenoemde is een open-source systeem speciaal ontworpen voor het afspelen van media zoals films, series en muziek. Het gebruik van dit open-source en dus gratis systeem en het feit dat de raspberry Pi standaard beschikt over een HDMI-aansluiting waardoor deze eenvoudig op een tv aangesloten kan worden zijn de belangrijkste redenen voor deze populaire toepassing.

Ook wordt de raspberry Pi vaak gebruikt als NAS of fileserver. Doordat de raspberry Pi beschikt over een USB-aansluiting en model B ook over een ethernet aansluiting wordt vaak een externe harde schijf aan het apparaat gekoppeld. Deze harde schijf kan vervolgens gedeeld worden waardoor er dus een centrale opslag gecreŽerd wordt die via het netwerk benaderd kan worden.

Is dit product iets voor u?

De raspberry Pi is op dit moment voornamelijk nog een product voor de hobbyist. Dit komt hoofdzakelijk door de kennis een vaardigheden die nodig zijn om dit apparaat functionerend te krijgen. De raspberry Pi wordt namelijk geleverd zonder enige kabels en heeft standaard geen besturingssysteem. Opslag in de vorm van een SD-kaart dient ook los aangeschaft te worden en er is zelfs geen behuizing aanwezig. Dit maak het voor de gemiddelde consument een vrijwel onbruikbaar apparaat. Een (computer)hobbyist daarentegen heeft enorm veel mogelijkheden om het apparaat in te zetten voor verschillende doeleinden.

Conclusie

Heeft u meer dan gemiddeld verstand van (computer)techniek en bent u op zoek naar bijvoorbeeld een goedkope HTPC dan is de raspberry Pi iets voor u. Voor de gemiddelde consument is dit product (nog) niet aantrekkelijk.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?