Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Resolutie

Resolutie

Door: -

De term resolutie wordt gebruikt om de gedetailleerdheid of fijnheid van een beeld Te definiŽren. Het geeft aan hoe dicht lijnen naast elkaar kunnen liggen en nog visueel van elkaar te onderscheiden zijn.

Resolutie meten

Er zijn diverse manieren om resolutie te meten, maar het komt neer op dit: op gelijke afstand met twee dezelfde grootte en anderszins gelijkwaardige beelden, zal het beeld met hogere resolutie scherper, helderder en er over het algemeen beter uit zien. Tot een bepaald punt. Als eerste moeten alle elementen zoals content, software en het beeldscherm de resolutie aan kunnen die weergegeven dient te worden. Als dit niet het geval is zal u enkel tegen de beperkingen aanlopen van het element welke niet in staat is tot de gewenste resolutie. Daarnaast is er nog een beperking over wat het menselijk oog kan waarnemen. Dit wordt bijvoorbeeld door Apple aangeduid als Retina.

Retina

Of iets Retina is, om deze term aan te houden, kan berekend worden door het aantal pixels van uw beeldscherm en hoever u hier normaal vanaf zit. Er kan dus bijvoorbeeld een 1080p beeldscherm zijn met een Retina scherm, bijvoorbeeld op uw smartphone. Er kan daarentegen ook een 1080p beeldscherm zijn waarop u, bij wijze van spreken, de pixels kunt tellen zoals bijvoorbeeld op een bioscoop beeldscherm. Uit deze twee voorbeelden blijkt dat 1080p enkel een nummer is en dat de daadwerkelijk kwaliteit afhankelijk is van veel meer factoren dan alleen het feit of een beeldscherm een resolutie heeft van bijvoorbeeld 1920x1080 pixels of 1280x720. De afstand van u en uw scherm is slechts het puntje van de ijsberg, er zijn ook nog factoren zoals kleurdiepte (colour depth) en ververssnelheid (refresh rates)

Waarom ligt er dan toch een grote focus op resolutie?

Op een normaal beeldscherm en op een normale afstand van het scherm heeft 1080p een redelijke goede resolutie, welke door de meeste mensen dan ook als goed beschouwd wordt. Als er een lagere resolutie is dan worden diagonale en ronde lijnen meer blokvormig blokkerig en minder scherp. Resolutie is, zoals al eerder gezegd, maar een factor als het gaat om beeldkwaliteit en het mag dan misschien slechts een getal zijn, het is wel een belangrijk getal.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?