Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Routers, Switches, Access Points en meer

Routers, Switches, Access Points en meer

Door: -

De apparaten in de titel zien er bijna allemaal hetzelfde uit; meestal plastic kastjes met netwerkaansluitingen en antennes. Wat is nu het verschil tussen al deze apparaten?

Modem

Laten we beginnen met het meest fundamentele apparaat welke je nodig hebt om online te gaan; de modem. Dit apparaat verwerkt het signaal dat vanuit je internet service provider (ISP) via een telefoonlijn, kabel, glasvezel of satelliet naar jouw huis gestuurd wordt. Als je slechts n apparaat verbind met het internet is dit het enige wat je nodig hebt. Sluit de netwerkkabel aan in de netwerkaansluitingen op de modem en je bent klaar in de meeste gevallen.

Router

Echter is het tegenwoordig veel waarschijnlijker dat je beschikt over meerdere apparaten die allemaal aangesloten moeten worden op internet. Computers, telefoons, tablets en spelcomputers. Om dit voor elkaar te krijgen kun je gebruik maken van een router. Een router creert een lokaal netwerk waarbij elk apparaat de je wil verbinden een lokaal IP-adres krijgt toegewezen. Dit is vergelijkbaar met huisnummers in een appartementencomplex waarbij elk appartement dezelfde straatnaam heeft. De router zorgt ervoor dat data vanuit het internet verzonden wordt naar de correcte ontvanger binnen je huis. Dit voorkomt dat jou data niet belandt bij een andere ontvanger.

Tegenwoordig wordt een router meestal gezien als een draadloze router, echter zijn er genoeg routers welke functioneren zonder de mogelijkheid om draadloze apparatuur te verbinden. Een router is dus per definitie niet draadloos. We denken dit alleen omdat moderne draadloze routers een combinatie zijn van meerdere apparaten. Ze bestaan namelijk uit een router, switch, in sommige gevallen een modem en een draadloze (wireless) access point (AP). Dit laatste apparaat zorgt voor de communicatie tussen je draadloze apparatuur.

Access point

Alhoewel een op zichzelf staande access point niet iets gangbaars is bij particulieren worden deze veelvoudig gebruikt in openbare gelegenheden, zoals hotels en luchthavens, waar veel mensen verbinding moeten maken tot hetzelfde netwerk.

Switch

Als je veel bekabelde apparaten bezit en weinig netwerkpoorten op je router hebt dan is een mogelijke oplossingen om een netwerk switch aan te schaffen. Deze apparaten zijn in staat op n netwerkaansluiting te veranderen in meerdere netwerkaansluitingen. Een switch wordt meestal aangesloten op een router die er vervolgens voor zorgt dat verbonden apparaten een IP-adres krijgen toegewezen.

Bridge

En als je je ooit hebt afgevraagd wat een netwerk bridge is; dit een apparaat wat twee netwerkapparaten met elkaar verbind doordat ze beschikken over een inkomende en uitgaande netwerkaansluiting. Dus een switch is een soort bridge met veel uitgaande netwerkaansluitingen.

Hub

Als laatste de netwerk hub. Dit apparaat wordt tegenwoordig bijna niet meer verkocht, dus de kans dat je ze tegen gaat komen is klein. Een hub is vergelijkbaar met een switch. Een switch analyseert de inkomende data en besluit hierna naar welk verbonden apparaat deze gestuurd dient te worden. Dit is iets wat een hub niet doet. Een hub stuurt de binnen gekomen data naar alle poorten waardoor het netwerk vaak verstopt raakt wat resulteert in traagheid. Door deze tekortkoming zijn hubs uit gefaseerd door de komst van de meer intelligente switches.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?