Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Server vs Desktop

Server vs Desktop

Door: -

Er bestaan desktop computers en server computers, maar hoe verschillen ze nou eigenlijk van elkaar? Een desktop is een gewone computer die je op, onder, naast of dicht bij je bureau zet. Een server is in essentie een hele krachtig computer. Elke computer, zowel een server als een desktop bevat dezelfde basiscomponenten zoals een processor, werkgeheugen en opslaggeheugen. Het kan zijn dat het u verbaasd, maar fundamenteel verschillen ze niet zoveel van elkaar. Sommige componenten komen zelfs van dezelfde lopende band af.

Afstemming van componenten

Dit betekent echter niet dat er willekeurige componenten gebruikt kunnen worden voor een server. Een voorbeeld kan gemaakt worden door het vergelijken van een Intel i7 en een Xeon processor die allebei op 3.8Ghz werken. Ze lijken qua het aantal Ghz hetzelfde, maar er zijn duidelijke verschillen. Om te beginnen is de Xeon vele malen duurder dan de i7 processor. Daarnaast worden server onderdelen op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld geheugen met “ECC” en “Registered RAM support”. Dit is een type geheugen welke in staat is om de meeste bitfouten te herkennen en te corrigeren om zo internal data corruption tegen te gaan. Nu lijkt dit geen belangrijk onderdeel voor een desktop gebruiker, maar voor een server is dit enorm belangrijk. Bij een desktop gebruiker kan een werkgeheugen fout ervoor zorgen dat de computer crashed en u uw Word bestand kwijt bent waar u aan in het werken was. Bij een server kan een werkgeheugen fout resulteren in het verlies van een patiënt zijn digitaal medisch dossier. Daarnaast is er voor een server groter werkgeheugen te koop.

Hogere kwaliteit componenten

Daarnaast zijn de onderdelen die gebruikt worden voor servers van een hogere kwaliteit dan die van een desktop. Ook worden onderdelen voor een server onderworpen aan hogere kwaliteitseisen en -controles. Tevens zijn ze ontworpen voor zwaardere taken en de gehele levensduur is langer.

Functies en mogelijkheden

Een server houdt niet veel rekening met het minimaliseren van geluid, heeft meestal geen USB3.0 poorten en heeft geen overclocking instellingen. De features voor een server zijn bijvoorbeeld: remote management interfaces, geavanceerde netwerk mogelijkheden en hardware redundantie. Het laatst genoemde zorgt ervoor dat de server operationeel blijft, bijvoorbeeld in het geval dat er een storing ontstaat in de voeding.

Geoptimaliseerd voor de werkomgeving

Als laatste zijn de server componenten geoptimaliseerd voor de omgeving waarin ze werken. Een harde schijf voor een desktop en een server bestaan veelal dezelfde componenten, maar een server harde schijf is ontworpen om slijtage, door vibraties, tegen te gaan. Voor een desktop harde schijf is dit niet belangrijk, omdat een desktop meestal een alleenstaand apparaat is. Een server daarentegen is meestal niet alleen en het kan omringd zijn door meerder servers welke allemaal vibraties afgeven. Er zijn veel verschillende dingen zoals dit. Een server maakt geen compromissen als het gaat om stroomverbruik en fysieke grootte zoals een gaming computer waar dit minder belangrijk is. Het doel is om zoveel mogelijk kracht in een kleine behuizing te krijgen, welke ook nog eens zo weinig mogelijk stroom verbruikt. De desktop gebruiker heeft niet van deze eisen. Het maakt vaak niet uit hoe groot de desktop is en hoeveel stroom hij verbruikt. Dit maakt allemaal niet uit als je een of meerdere desktop computers in huis hebt. Echter als het 5000 computers zijn is het een ander verhaal.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?