Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Smartphones; Android, iOS of Windows

Smartphones; Android, iOS of Windows

Door: -

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt een smartphone. Dat is niet zo gek, want een smartphone biedt je altijd en overal de toegang tot agenda, email, nieuws en informatie. Ook heeft een smartphone de mogelijkheid om verschillende applicaties (Apps) te gebruiken om zo je telefoon naar eigen smaak in te delen. De grote vraag is natuurlijk welke smartphone het beste is voor u. Er zijn zoveel modellen en merken verkrijgbaar dat vergelijken het makkelijkste gaat door de focus te leggen op het besturingssysteem. Dit is de software die uw telefoon toegankelijk maakt voor u. Dit artikel geeft u informatie over drie besturingssystemen met het grootste marktaandeel, namelijk: Android, iOS of Windows en helpt u bij het maken van een keuze.

Android

Android is het besturingssysteem van Google en heeft op dit moment het grootste marktaandeel en wordt o.a. gebruikt door fabrikanten als Samsung, HTC en Sony. Deze smartphone makers ontwikkelen zelf een eigen uiterlijk, waardoor het uiterlijk en de ervaring per merk verschilt. Het besturingssysteem is vooral populair door de volledige vrijheid en controle over je smartphone die Android je biedt. Er zijn namelijk weinig restricties over wat je wel of niet mag doen met je smartphone. Tevens zijn de diensten van Google, zoals: Gmail, Google Search, Google Maps en Google Agenda zijn perfect geïntegreerd in dit besturingssysteem. Mocht u een beperkt budget hebben dan is Android de beste keuze omdat de goedkoopste smartphones op de markt deze software bevatten. Ook is de hoeveelheid apps, verkrijgbaar in de Google Play Store, groot. Van de drie besturingssystemen besproken in dit artikel biedt Android het grootste percentage gratis Apps aan.

iOS

Het besturingssysteem dat enkel gebruikt wordt door Apple, iOS, is simpel en stijlvol. De focus van Apple op het uiterlijk is altijd sterk geweest en dat is ook terug te zien in het ontwerp van iOS. Alhoewel dit natuurlijk een kwestie is van smaak. Doordat zowel de hardware (onderdelen) als de software (iOS) in handen zijn van Apple worden deze perfect op elkaar aangepast. Dit zorgt voor het meest stabiele besturingssysteem op de markt. Helaas zorgt dit er ook voor dat nieuwe mogelijkheden, zoals een groter scherm, vaak later doorgevoerd worden dan bijvoorbeeld bij Android. Ook is een smartphone van Apple relatief duur. Verder is iOS het meest gesloten besturingssysteem van alle drie doordat de controle en vrijheid van de smartphone beperkt is. iOS heeft daarentegen de grootste hoeveelheid en over het algemeen de beste kwaliteit apps die te verkrijgen zijn via de App Store. Heeft u een andere Apple apparaat zoals een Mac, Apple TV of iPad? Dan is iOS een goede keuze voor u omdat de integratie en samenwerking met andere Apple apparaten perfect verloopt.

Windows

Als laatste blijft Windows van Microsoft over als besturingssysteem voor een smartphone. Dit wil overigens niet zeggen dat dit de minste keuze is want de nieuwste versie (Windows Phone 8) heeft een mooie en functionele vormgeving die soepel werkt. Ook is de integratie met andere Microsoft producten, zoals Windows voor de pc en Microsoft Office, goed te noemen. De vrijheid en controle over je smartphone is minder dan die van Android, maar meer dan iOS. Zoals bij Android wordt Windows gebruikt door meerdere fabrikanten zoals Nokia, Samsung en HTC. Anders dan bij Android blijft het uiterlijk bij elke smartphone wel hetzelfde. Van de drie besturingssystemen biedt Windows de minste Apps aan via haar Windows Phone Store. Dit komt doordat Windows op de smartphone markt nog aan populariteit moet winnen zodat App ontwikkelaars hiermee nog mee aan de slag moeten gaan.

Conclusie

De drie besproken besturingssystemen zijn allemaal goed en hebben ieder zijn sterke en zwakke punten. De grote vraag is natuurlijk: welke telefoon past het best bij u? Mocht u na het lezen van de bovenstaande informatie nog geen beslissing kunnen maken, beantwoordt dan deze vragen. Gebruikt u een Mac, iPad, Apple Tv of een ander Apple product? Kies dan iOS. Wilt u volledige vrijheid en controle over u smartphone? Kies dan Android. Wilt u de meeste en nieuwste Apps? Kies dan iOS of Android. Wilt u een simpele smartphone? Kies dan voor iOS of Windows. Heeft u een beperkt budget? Kies dan voor Android. Weet u na het beantwoorden van deze vragen het nog steeds niet? Dan kunt u het beste uw vrienden, familie of andere mensen vragen waarom zij gekozen hebben voor hun smartphone. Vraag ook of u even de smartphone mag proberen om zo het gevoel van de smartphone en het besturingssysteem te ervaren.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?