Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Spam

Spam

Door: -

Sinds het begin van het internet krijgen gebruikers te maken met e-mail spam. Waarom wordt spam verstuurd en wat hebben we gedaan om spam te weren. In dit artikel gaan we antwoord geven op deze vragen.

Geschiedenis

Het is waarschijnlijk niet verrassend dat mensen, lang voordat het internet er was, manieren bedachten om misbruik te maken van het versturen van berichten. Het eerste spam bericht is verstuurd in 1978 over het ARPANET; een Amerikaanse netwerk dat de voorganger is van het internet zoals we dit hedendaags kennen. De verzender van deze spam was echter snel gevonden en gestopt, maar dit werkt helaas tegenwoordig niet meer zo eenvoudig.

Spam verplaatste zich hierna naar nieuwsgroepen, waar het volgens sommige mensen de naam spam kreeg, vernoemd naar een bekende sketch van Monty Python. De hoeveelheid spam explodeerde echter in de jaren 90 toen het gebruik van e-mail enorm toenam.

Iedereen die ooit gebruik gemaakt heeft van e-mail weet hoe eenvoudig, snel en goedkoop het is om een e-mail te sturen naar een grote groep mensen. Zo eenvoudig zelfs dat op een gegeven moment geschat werd dat 90% van alle verstuurde e-mail spam was. De huidige schatting is dat ongeveer 50% van alle e-mail spam is. Dit is nog steeds een enorme hoeveelheid en hierbij zijn niet eens de spam berichten op social media, dating en video websites mee gerekend.

Hoe werkt het

Het is nu dus bekend dat het versturen van grote hoeveelheden e-mails eenvoudig is, maar hoe krijgen de verzenders van spam, genaamd spammers, zoveel e-mailadressen om spam naar te sturen? Vaak proberen spammers combinaties van woorden uit een woordenboek en veelvoorkomende namen om erachter te komen welke van deze e-mailadressen bestaan. Ook maken ze gebruik van botnets, dit zijn programma’s die het internet afzoeken, in dit geval naar e-mailadressen, welke zijn achter gelaten door gebruiker op bijvoorbeeld een forum. Bepaalde advertenties kunnen ook als doel hebben om e-mailadressen te verzamelen, zoals advertenties waarbij de gebruiker zogenaamd iets gewonnen heeft. Nadat er een lijst is samengesteld kan de spammer, naast dat hij iedereen kan e-mailen, het erger maken door deze lijst te verkoper aan andere spammers. Hierdoor ontstaat de grote hoeveelheid spam die dagelijks wordt verstuurd.

Waarom werkt het

De vraag blijft nog waarom er spam wordt verstuurd? Iedereen verwijderd deze berichten toch? Alhoewel het overgrote deel van de mensen inderdaad niet reageert op spam, blijft er een klein deel over die dat wel doet. Daarom gebruiken spammers geïnfecteerde computers en servers om zoveel mogelijk spam te versturen als mogelijk is. Als er maar één iemand van de miljoen verzonden e-mails reageert op een spam bericht, resulteert dit alsnog in een goede winstmarge voor de spammer, omdat de kosten van het verzenden van deze e-mails erg goedkoop is.

Wat wordt er tegen gedaan?

Tegenwoordig gebruiken de meeste e-mail diensten een spam filter welke ervoor zorgt dat alle e-mail doorzocht worden op verdachte woorden en afzenders. Daarnaast hebben verschillende landen wetten hiervoor gemaakt, maar deze zijn helaas niet erg effectief. Al zijn er een aantal bekende spammers die wel hiervoor berecht zijn geweest. De beste verdediging tegen spam is uiteindelijk het goed opletten aan wie u uw e-mailadres geeft en waar u deze achter laat.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?