Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

TN, IPS en VA

TN, IPS en VA

Door: -

Het winkelen voor een LCD monitor kan verwarrend zijn. Daarom hopen we door middel van de onderstaande uitleg dat u, na het lezen hiervan, een goede keuze kan maken.

TN

De meest voorkomende panels zijn TN (Twisted Nematic) omdat deze het goedkoopste zijn. Als de monitor niet gelabeld is of je kan niet vinden welk panel het is, dan is de kans groot dat het een TN is. Ze hebben de minst accurate kleuren reproductie en de kijkhoek is het kleinst. Vooral boven en beneden is dit goed te merken. Als je dus vanaf een hoek op het scherm kijkt lijken de kleuren vaal en kunnen details verloren gaan. Echter zijn TN panels sneller dan andere panels. Het beeld kan sneller veranderen waardoor ze ook vaak gevonden worden in speciale game monitoren. Dit komt omdat ze op refresh rates draaien van 120-144Hz.

PVA en MVA

PVA en MVA (VA staat voor Vertical Alignment) panels zijn vergelijkbaar. Ze zijn significant beter dan TN in termen van kleuren reproductie en in termen van kijkhoek, maar ze zijn niet gelijk aan de hogere segment panels. Ze zijn een redelijke middenmoot optie. Het grote nadeel ten opzichte van de hogere segment panels is dat de kleuren nog wel eens verschuiven.

IPS

IPS (In-Plane Switching) zijn hogere segment panels voor enthousiastelingen, professionals, gafische designers en high-end tablets. De reden waarom vele tablets deze panels gebruiken is omdat de kijkhoek fantastisch is en de kleuren, die erg accuraat zijn, niet veranderen wanneer de hoek waarmee je op het scherm kijkt verandert. Het nadeel van een IPS panel is dat deze vaak langzamer zijn dan TN panels. Gamers kunnen ze dan ook niet fijn vinden, want als er een snel bewegend object over het scherm gaat kan dit een spoor achterlaten (Motion Blur).

TN, IPS en VA

Plane-to-line Shifting

Plane-to-line Shifting lijken veel op IPS panels, maar ze zijn vaak helderder, hebben een groter kleurbereik en een nog betere kijkhoek. Ze hebben echter wel hetzelfde nadeel als IPS panels; de reactietijden kunnen wat langzamer zijn, vooral in vergelijking met de snelle panels als TN.

Conclusie

Welke panel het beste voor jou is, is dus sterk afhankelijk van het gebruik. Als je een gamer bent kan je het beste een TN panel nemen omdat deze snelle reactietijden bevatten. Ben je een gemiddelde gebruiker die waarde hecht aan betere kleurenreproductie en kijkhoek, dan zijn PVA en MVA een goede keuze. Bent u een enthousiasteling of grafisch professional dan is een IPS of Plane-to-line Shifting panel de beste keuze door zijn sublieme kleurenweergave.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?