Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

USB type C

USB type C

Door: -

Zo kenden we USB

De twee universele stekker specificaties voor USB waren A en B, met zowel mannelijke als vrouwelijke type stekkers. De vrouwelijke A USB-stekkers waren bestemd voor “host-apparaten”, zoals computers die de overdracht van gegevens regelde. Vrouwelijke B USB-stekkers waren bestemd voor upstream randapparatuur, zoals printer, scanner en cd-branders. De meeste kabels zijn voorzien van een mannelijke stekker, want met uitzondering van on-the-go-compatibele apparaten, is er geen reden om twee “hosts” of twee randapparatuur aan elkaar te koppelen. De oorspronkelijke USB heeft enorm bijgedragen aan opkomst van USB en USB-apparaten, maar ze hadden vrij belangrijke beperkingen. Ze waren groot, lomp en breekbaar. Ook hadden ze slechts 1500 insteekcycli en de mogelijkheid om slechts een klein beetje elektriciteit leveren. De snelheid van de data overdracht (12 MBPS) werd al snel een knelpunt en, bijzonder irritant, de stekker kon slecht maar op één manier erin zonder duidelijke visuele indicatie van welke kant wat was.

Verbetering over de jaren

Veel van deze problemen zijn verbeterd in de loop van jaren en vrijwel meteen zorgde USB 2.0 voor drastische verbetering van de snelheid zonder nieuwe fysieke stekers of kabels. Mini en micro-versies van de stekkers werden ontwikkeld, welke duurzamer en meer geschikt zijn voor apparaten die in je broekzak passen zoals een smartphone. Meer recentelijk de “backwards compatible” USB 3.0-standaard heeft gezorgd voor nieuwe AB en micro stekkers die fysiek meer pinnen hebben om snelheid en elektriciteit drastisch te verbeteren, om USB concurrerend te houden met nieuwere standaarden zoals eSata en Thunderbolt. Dit is waar we vandaag de dag zijn.

Kan het nog beter worden?

Apple dacht van wel en ontwikkelde zijn eigen gepatenteerde versie de ”lightning connector” die kleiner en robuuster is, maar helaas nog steeds beperkt is tot USB 2.0 snelheden. Er is dus nog ruimte voor verbetering en deze komt in de vorm van USB type C, welke recentelijk definitief is gemaakt. Als USB type C levert wat het beloofd, dan is deze beter dan alle andere stekkers, met een compleet nieuw ontworpen stekker voor dubbele USB 3.0 snelheden tot wel 10 gigabit per seconden. Ook is het vermogen verdubbelt tot honderd Watt, waardoor het mogelijk is om een monitor te voorzien van elektriciteit of een laptop op te laden. Daarnaast heeft het een slank design, ontworpen voor tienduizend insteekcycli en als laatste is de stekker omkeerbaar waardoor hij er altijd goed in gaat.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?