Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Veilig op internet

Veilig op internet

Door: -

Bijna elke computer is verbonden met internet. Dit biedt de toegang tot veel informatie, maar brengt helaas een aantal risico's met zich mee. Niet iedereen op het internet heeft namelijk goede bedoelingen en u kunt hier de dupe van worden. Om deze risico's zoveel mogelijk te verkleinen zijn een aantal, logische en veelal simpele, maatregelen te treffen. In dit artikel worden de meest voorkomende risico's beschreven en de maatregelen die u als gebruiker kunt nemen om deze risico's te verkleinen.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is het stelen van persoonlijke gegevens om zich voor te kunnen doen als een ander, meestal met het doel om er geld mee te verdienen. Criminelen gebruiken het internet om op grote schaal persoonlijke gegevens te verzamelen. De criminelen gebruiken verschillende technieken om aan deze gegevens te komen, van het verzamelen van gegevens die al online staan tot en met de verspreiding van spam, phishing en pharming. Het is daarom van belang dat u voorzichtig omgaat met uw persoonlijke gegevens op internet. Zorg ervoor dat u persoonlijke gegevens zoals bankrekeningen, adressen, telefoonnummers en paspoortgegevens niet openbaar maakt. Kies ook altijd een sterk wachtwoord en varieer in het gebruik van uw wachtwoord.

Spam

Spam zijn ongewenste e-mail berichten die meestal in grote aantallen worden verzonden. Het gaat in de meeste gevallen om reclame op het gebied van pornografie, medicijnen, financiële aanbiedingen, of berichten waarin staat dat u de winnaar bent van een bepaalde prijs. Ga nooit in op deze berichten, want dit leidt in bijna alle gevallen naar oplichterij, identiteitsfraude of een infectie van malware. Het ontvangen van spam kan grotendeels voorkomen worden door een spamfilter te installeren die in de meeste gevallen wordt aangeboden door uw internet provider. U heeft ook de mogelijkheid om zelf een spamfilter te installeren op uw computer.

Phishing

Phishing is de verspreiding van e-mail berichten met als doel mensen te misleiden door zich voor te doen als een bedrijf of persoon (bijvoorbeeld een bank) om persoonlijke gegevens te achterhalen. De e-mails bevatten vaak een vraag of u iets wil actualiseren, updaten of bijwerken met een link naar een nepwebsite. Deze websites slaan de persoonlijke gegevens op en gebruiken ze voor andere, criminele, doeleinden. Kenmerken van phising zijn het gebruik van slecht Nederlands of Engels met grove spelfouten en grammatica. U kunt nooit helemaal voorkomen dat u phishing e-mails ontvangt, maar het risico wordt enorm verminderd als u er oplet waar u uw e-mailadres op internet achterlaat/invult. Ook kunt u een apart e-mailadres gebruiken voor websites waarvan u niet zeker bent of deze betrouwbaar met uw e-mailadres omgaan.

Pharming

Pharming is het doorsturen van internetgebruikers naar een kopie van een echte website, met als doel persoonlijke gegevens en wachtwoorden te stelen voor criminele activiteiten. U merkt hier niets van, ook antivirusprogramma's of antispyware software bieden hiertegen geen bescherming. De enige die u bescherming kan bieden is de beheerder van de website. Het belangrijkste wat u kunt doen om is te controleren of de website echt is, controleer de adresbalk van de webbrowser om te zien of het adres juist is gespeld. Wanneer u aankomt op de pagina waar u wordt gevraagd persoonlijke informatie in te voeren, moet u erop letten dat "http" in de adresbalk moet zijn veranderd in "https". Waarbij de "s" voor secure (beveiligd) staat. Controleer het certificaat van de site. Dit is meestal te zien door een pictogram van een slot.

Malware

Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle vormen van kwaadwillende software zoals virussen, trojans en spyware. Het doel van malware is het beheer van uw computer overnemen. U kunt malware bestrijden /voorkomen door de installatie van een veiligheidspakket, zoals een antivirus software pakket. Installeer updates en patches voor uw software en besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) en houdt uw computer up-to-date door de nieuwste updates te installeren.

Ouderlijk toezicht

De generatie kinderen van nu groeien op met computers en internet. Het is daarom ook belangrijk om uw kinderen te beschermen tegen de gevaren die het internet met zich mee kan brengen. U heeft hiervoor de mogelijkheid om software te installeren. Deze software valt onder de categorie parental control en deze softwaresystemen laten toe dat ouders bepalen wat kinderen wel of niet kunnen op het internet. Zo kan u websites of programma's blokkeren, tijdsloten instellen die de computer of een applicatie automatisch afsluiten etc. Voorbeelden hiervan zijn: Norton Family en Windows Live Family Safety.

Conclusie

Blijf kritisch, zet vraagtekens bij e-mails, websites en bestanden die ongeloofwaardig zijn. Controleer altijd eerst de bron. Bescherm uzelf tegen malware en spam door de installatie van een veiligheidspakket, zoals een antivirus software pakket.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?